Климатске промене кроз преговоре

Европска унија посебну пажњу поклања борби против климатских промена. Климатска и енергетска политика Уније до 2030. године предвиђа смањење емисије гасова стаклене баште за 40 одсто у односу на 1990. годину, а дугорочни циљ је смањење за 80‒95 одсто до 2050. године. Механизми заштите животне средине морају бити интегрисани у реализацију свих политика и активности Уније и таква одредба је део Уговора о функционисању ЕУ.

Надлежност преговарачке групе задужене за поглавље 27 обухвата више сектора, међу којима је област климатских промена.

„Анализе указују на то да су последице климатских промена пре свега изражене кроз периоде суша и поплава које смо имали у 2014. години; за период од 2000. године изражене су као цифра од више од пет милијарди евраˮ, рекла је за „Зелени часовник" Данијела Божанић, шефица секторске радне групе за климатске промене у Преговарачкој групи 27.

У складу са променама климе потребно је ускладити активности ‒ наводњавање, рано упозоравање, изградњу брана, ограничавање поплавних подручја, забрану изградње на таквим подручјима.

„Разлика је само у томе што сада више не може да се ради како је рађено раније, већ је потребно узети у обзир промене у метеоролошким и хидролошким параметрима", рекла је Божанићева.

Смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште и ублажавање негативних утицаја промена климе ‒ циљеви су Споразума који је усвојен 2015. године на конференцији у Паризу. Реч је о глобалном питању јер се тај проблем не може решавати појединачно у оквирима граница сваке државе засебно.

У јуну 2015. године Србија је доставила своје циљеве смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште ‒ све државе су позване да то ураде пре конференције у Паризу на којој је усвојен Споразум. Тим циљевима предвиђено је смањење емисије од 9,8 одсто до 2030. године у односу на 1990. годину. У току је ревизија циљева зато што је показано да достављени циљеви држава чланица (а има их 195) нису довољни.

Закон и стратегија

На дугорочнијим плановима ради се у оквиру Стратегије борбе против климатских промена са Акционим планом, која би требало да буде завршена до краја 2018. године.

Ипак, и за најбоља решења националне политике потребни су адекватна администрација и капацитети, посебно на нивоу локалних самоуправа.

Још један од захтева односи се на систем трговине емисијама гасова са ефектом стаклене баште. Систем подразумева мерење, извештавање и верификацију емисија гасова са ефектом стаклене баште по постројењима и, на основу тога ‒ спровођење активности које ће водити смањењу емисија. Ако се прекорачи одређена вредност коју одређено постројење може да емитује, на посебном тржишту се купују „јединице смањења".

„Законом уводимо ʼпрви коракʼ у тој причи ‒ мерење, извештавање и верификацију емисија по постројењу. Други део приче који се тиче трговине, куповине и плаћања пенала ствар је преговора са ЕУ", каже Данијела Божанић.

Правовремена припрема за систем трговине емисијама гасова са ефектом стаклене баште важна је највише због квалитетних припрема за мерење, калкулација, евентуалних преусмерења инвестиција, прилагођавања индустрије, увођења нових технологија и иновација у процесу производње, што је питање стандарда не само Европске уније већ и међународне заједнице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи