Новинари ‒ активни учесници у заштити животне средине

Област заштите животне средине је од општег значаја. За усаглашавање са стандардима Европске уније у том смислу потребно је уложити одређена средства, али у томе не треба видети искључиво трошак, већ улагање у будућност, чуло се на обуци за новинаре у области животне средине коју је организовао Регионални центар за животну средину.

„Заштита животне средине је, осим изазова, препуна могућности ‒ за запослење, али и за профит. Искуства земаља које су већ прошле кроз исти процес показала су да напредак у овој области не зависи само од расположивих средстава већ и од решености, која је важнија", рекла је Зорица Кораћ из Регионалног центра за животну средину.

На тродневној обуци коју је РЕК организовао у свом седишту у Сент Андреји у оквиру „Програма подршке цивилном друштву у области животне срединеˮ (CSOnnect), експерти су одржали низ предавања о актуелном процесу приступања Србије ЕУ у контексту животне средине и преговарачком поглављу 27.

Сандра Милићевић Сперлић, секретарка Преговарачке групе 27, рекла је у оквиру радионице да је од јануара ове године ‒ када је преговарачка група за поглавље 27 добила Скрининг извештај и позив да преда преговарачку позицију ‒ урађена анализа стања, како би се уз помоћ експерата превазишле тренутне слабости у области вода, отпада, индустријског загађења итд., и како би започела израда преговарачке позиције.

До уласка у Европску унију наша законска регулатива мора имати све обавезне прописе за област заштите животне средине, односно морају се постићи сви стандарди европских земаља (осим прописа за које су потребна велика улагања и за које ће држава тражити прелазне периоде).

Тренутно су у изради специфични планови имплементације који ће показати колико новца треба уложити да би се достигли наведени стандарди у тој области.

Зорица Кораћ је навела да „предстоји рад на промени става како код доносилаца одлука тако и код шире јавности, кроз оснаживање цивилног сектора, чему је намењен актуелни програм РЕК-аˮ. Нагласила је да би новинари приликом извештавања требало да пренесу следећу поруку ‒ област заштите животне средине је од општег значаја и у новчаним улагањима не смемо видети само трошак, већ улагање у будућност.

Значајан део тренинга посвећен је извештавању у области животне средине и искуствима земаља у окружењу. О извештавању о „горућим" темама из те области, начинима сарадње са надлежним институцијама, улози медија ‒ са новинарима је разговарао Мет Мекграт, дописник вести Би-Би-Сија.

„О свим темама које се тичу заштите животне средине Би-Би-Си извештава тако што покрива све тачке гледишта. Улога медија је од огромног значаја; људи желе да знају о квалитету воде коју пију, ваздуха који удишу и осталим значајним темама... Ако имате људе у редакцијама који желе и умеју да причају о тим проблемима ‒ испуњавате важну потребу друштва, заступате његов интересˮ, поручио је Мекграт. Како је истакао, увек охрабрује уреднике да дозволе новинарима да се усмере на такве теме, јер то је одлична инвестиција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво