Зашто слонови спавају тако кратко?

Афрички слонови су сисари који можда најкраће спавају ‒ према новим истраживањима ‒ само два сата.

Велики део сна слонови проводе на ногама. Легну само једном у три до четири дана. Тешко је континуирано пратити њихову активност, поготово ноћу, па највише сазнања научници добијају изучавајући слонове у заточеништву, каже Пол Мангер, неуролог који се бави истраживањем мозга на Универзитету „Витсˮ у Јоханезбургу.

Забележено је да слонови у зоолошким вртовима и у затвореним просторима спавају од три до скоро седам сати у 24 сата. Истраживање спроведено помоћу електронског надзора у дивљини показало је да се слонови у природним условима другачије понашају - спавају тек око два сата. Ренџери који обилазе афричке слонове то потврђују.

Будност и опрез

Пол Мангер и његови сарадници уградили су двема слоницама у јужноафричком Националном парку „Чобеˮ мале имплантате ‒ уређаје за праћење. Када уређаји нису регистровали покрет дуже од пет минута ‒ тумачило се да слонови спавају.

Слонице су електронски праћене месец дана и установљено је да су за то време спавале само око два сата дневно. Пратећи уређаји су показали да постоје периоди кад слонови не спавају и по 46 сати. То се објашњава тиме што су на опрезу због близине предатора или слонова мужјака, док се животиње у заточеништву не сусрећу са таквом врстом опасности.

Обнављање мозга или тела?

Нови налази се не уклапају у уверење да животињама треба сан како би обновиле своју меморију. Слонови се не сматрају заборавним животињама, напротив, студије показују да имају дуго памћење. Досад се веровало да су коњи рекордери у кратком спавању.

Њима је довољно нешто мање од три сата, каже Пол Мангер. Нови подаци потврђују да већим животињама треба мање сна, а мањим више. Неки слепи мишеви, на пример, спавају око осамнаест сати дневно.

Научници сада покушавају да повежу податке о дужини сна са величином животиња ‒ већим животињама је, могуће, потребно да дуже остану у будном стању како би се нахраниле и одржале своје масивно тело.

Приредила: Валентина Делић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи