Бирајмо безбедније хемикалије

Семинар „Безбедније алтернативе за хемикалије у циљу одрживог развоја привредних субјеката” одржан је јуче у Привредној комори Србије у сарадњи са НВО „Алтернатива за безбедније хемикалије” (АЛХЕМ). Циљ овог семинара је да сви учесници у ланцу снабдевања, укључујући произвођаче, дистрибутере и трговце, стекну увид у то како могу да допринесу елиминацији најопаснијих хемикалија са тржишта Републике Србије.

Зашто се данас инсистира на безбеднијим алтернативама, поготово у земљама ЕУ, пре свега скандинавским земљама? Зато што, подсећају из АЛХЕМ-а, већ годинама уназад постоје докази да поједине хемикалије које се налазе у средствима за чишћење, одржавање травњака и башта, као и грађевинским материјалима, осим акутних последица (тровања, опекотина) остављају и хроничне последице на здравље.

Повезују се са хормонским поремећајима, репродуктивним проблемима, раком, астмом. Опасност вреба из намештаја, подних облога, електронске и спортске опреме, одеће, хране. Тако се само једна од ових супстанци, присутна и у конзервама за храну и пиће (бисфенол А), сматра одговорном за настанак рака дојке и простате, али и за хормонске и психичке поремећаје. Бромовани успоривачи горења, заступљени у намештају и електронским уређајима, доводе се у везу са проблемима у развоју мозга, репродуктивним поремећајима и раком.

„Супстанце које изазивају забринутост преовладавају у глобалној економији до те мере да већина производа у себи садржи те супстанце", каже Војиславка Шатрић, консултант АЛХЕМ-а.
Безбедније алтернативе најопаснијим хемикалијама тражи све више потрошача и организација цивилног друштва у ЕУ. Уједно су све строжи прописи којима се одобрава коришћење и стављање у промет супстанци које изазивају забринутост. То је и снажан покретач индустрије за прелазак на безбедније алтернативе.
Удружење АЛХЕМ чини доступним базе података, као и друге алате за подршку супституцији најопаснијих супстанци, за процену безбедности алтернатива и промовише примере добре праксе произвођача и дистрибутера који спроводе политику безбедног управљања хемикалијама.

Добра пракса

„Пред глобалним тржиштем данас је велики изазов да достигне циљеве одрживог развоја, а главна компонента је управо замена најопаснијих хемикалија", каже програмска координаторка АЛХЕМ-а Јасминка Ранђеловић.
Супституција опасне супстанце безбеднијом алтернативом или изменом технолошког процеса значи и мањи ризик по здравље људи и животну средину уз очување одговарајуће функционалности производа. Неки синдикати, попут оних у Шпанији, у томе виде бољу заштиту радника, изложених контакту са хемикалијама које изазивају забринутост.

Поједине светске компаније већ су препознале нове захтеве тржишта и свесне су да морају да инвестирају у „економију будућности".
Тако је највећи светски произвођач играчака био принуђен да 2007. године са тржишта повуче 1,8 милиона играчака због олова које се налазило у коришћеним бојама.
Због присуства супстанце која изазива забринутост у амбалажи за кокице које се припремају у микроталасној пећи, дански дистрибутер је решио да тај производ повуче са тржишта, уз очекивани губитак од два милиона евра на годишњем нивоу. Ипак, свега шест месеци касније, проблем је решен безбеднијом алтернативом.

Водећи произвођачи компјутерске опреме избацили су фталате из каблова и кућишта, као и бромоване успориваче горења из својих производа. Фталати, иначе, још нису забрањени, иако спадају у хемикалије које изазивају забринутост и њихове забране у ЕУ неће бити пре 2019. године. Међутим, те светске компаније прате трендове и настоје да удовоље захтевима потрошача и буду конкурентне. Из одеће за кишу, скандинавске модне куће избациле су флорована једињења. Механизми контроле тих опасних супстанци имају у ствари за циљ њихово истискивање са тржишта, све до потпуног престанка њиховог коришћења.
Још један пример добре праксе је велики дистрибутер у САД који је још 2013. г. тражио од својих добављача да до 2018. г. из производа елиминишу осам супстанци. Тај захтев односио се на 700 добављача и 90.000 производа. Иако још није 2018, већ је замењено 95 одсто хемикалија са листе.

Економска добробит алтернатива

„Важно је да се код нас у критеријуме за јавне набавке убаци одредба која би забранила производе који садрже хемикалије које изазивају забринутост, а поготово њихову примену у вртићима, играоницама, школама. Тако винил подлоге у себи садрже фталате, а њихову употребу треба избацити. Деца су најрањивија група и најугроженија су штетним деловањем ових супстанци", објашњава Јасминка Ранђеловић.

Замена безбеднијим алтернативама оправдана је не само здравственим и еколошким већ и економским разлозима.
„Цене безбеднијих алтернатива нису статичне, оне су високе у почетку, али се смањују упоредо са порастом тражње. Друго, замена је начин да се смање трошкови руковања опасним хемикалијама (употреба посебних заштитних средстава за раднике, примена мера за смањење ризика, управљање опасним отпадом и сл.)", сматра Војиславка Шатрић.
Алтернатива може да допринесе смањењу трошкова за воду, енергију и друге ресурсе.
Кораци које би у процесу супституције требало прећи крећу од сазнања о супстанци коју ваља заменити, преко потраге за понуђеним алтернативама, њиховог упоређивања и изабирања, тестирања замене, све до информисања осталих учесника у ланцу снабдевања о извршеној замени.
Семинар је био намењен саветницима за хемикалије, менаџерима развоја, контроле, заштите животне средине, као и доносиоцима одлука у привреди, који могу да допринесу замени најопаснијих хемикалија оним које су безбедније за животну средину и здравље.
„Дистрибутери могу значајно да допринесу заштити потрошача и да утичу на побољшање јавног здравља", сматра Војиславка Шатрић.

Ипак, највећу улогу у овом процесу има транспарентност и укључивање јавности која својим притиском може много тога да помери са мртве тачке бирајући безбедније хемикалије.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво