Рекордан број земаља у акцији Светског фонда за природу

Климатске промене представљају највидљивију манифестацију данашњег стила живота, који на различите начине превазилази физичке границе нашег света. На сличан начин, борба за спас планете не зна за границе, што од 2007. године показује глобална акција Светског фонда за природу „Сат за нашу планету”.

Све је почело у једном граду, у Сиднеју. За деценију трајања, акција „Сат за нашу планету" проширила се на 178 држава широм света и показала да појединац и те како може да допринесе променама и да заједнички напор може да измени наизглед непроменљиво. Покренуле су се промене у законодавству многобројних држава, промовисало еколошки прихватљивије понашање и стил живота, а организоване су и многобројне мање акције за заштиту шума, океана, угрожених биљних и животињских врста.

У прошлогодишњој кампањи „Сат за нашу планету" учествовало је рекордних 178 земаља; угашено је светло на више од 400 најзнаменитијих грађевина широм света, укључујући Сиднејску оперу, Биг Бен и Парламент у Лондону, Ајфелову кулу у Паризу, Емпајер стејт билдинг у Њујорку... На дигиталној мапи манифестације регистровано је више од 6.600 догађаја и милион индивидуалних акција предузетих са циљем да се климатске промене ублаже.

Градови у Србији прикључили су се овој глобалној акцији 2009. године, када су светла угашена у 25 градова и општина. Осам година касније, „Сат за нашу планету" окупио је грађане 85 градова, уз учешће 180 школа, 92 невладине организације и 75 компанија.

„Желимо да скренемо пажњу јавности на непотребно и прекомерно коришћење природних ресурса и смањимо еколошки отисак. Искључивање светла на 60 минута је само симболичан допринос акцији, али свесном и свакодневном уштедом енергије, а тиме и природних ресурса, ублажавамо климатске промене и доприносимо очувању природе. Грађани широм света препознали су значај одрживог коришћења енергије, и ове године се рекордан број земаља придружио иницијативи", изјавила је Душка Димовић, директорка Светског фонда за природу у Србији.

Друштвене мреже ‒ важне у кампањи

Технологије и социјалне мреже представљају моћан алат помоћу којег појединац може иступити против климатских промена. Од прошле године, Светски фонд за природу (WWF) охрабрује појединце да подрже пројекте за очување природе и искористе своју „друштвену моћ" и капацитет Фејсбука и Твитера за ширење свог става о климатским променама. Овакав гест у ери интернета представља еквивалент притиску на прекидач и гашењу светла.

 „Кад говоримо о ширењу идеје да се о добробити планете мора бринути сваког дана, Светски фонд за природу Србија апелује да се само свакодневним трудом и пажњом могу направити позитивне промене. Друштвене мреже су окупирале пажњу јавности те се Фонд труди да смисли садржаје који ће привући пажњу, али и едуковати јавност", рекла је Тијана Стојановић (WWF Србија).

Ипак, радује што је кампања „Сат за нашу планету" далеко препознатљивија, из године у годину расте број пријављених акција у градовима Србије. „У сусрет ʼСату за нашу планетуʼ, Светски фонд за природу Србија припремио је десет видео-клипова у којима јавне личности говоре о климатским променама и томе како можемо као појединци допринети очувању наше планете. Доступни су на Јутјубу и на сајту наше организације", додала је Стојановићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво