Сигурност деце у свету нових технологија

Живимо у свету компјутера и интернета. Деца се од раног детињства укључују у виртуелни простор преко игара и дечјег садржаја на интернету. Бројне су едукативне емисије на Јутјубу помоћу којих деца могу да науче нове игре, песме, технике цртања или нови језик.

Британски стручњаци бавили су се проблемима које доноси свет нових технологија. Закључили су: уместо да деци забрањујемо да користе компјутер, битно је да их од малих ногу научимо како да, поштујући одређена правила, што безбедније користе интернет.

Дом Лордова британског парламента и Комитет за комуникације траже од великих фирми и представника компјутерске индустрије да потпишу уговоре у којима ће гарантовати дечју безбедност.

Председник Комитета лорд Бест истакао је да смо у последњих двадесет година доживели експанзију интернета, а један министар је ту појаву назвао „највећим експериментом у људској историји". Према њиховом мишљењу, деца треба да користе интернет пошто живе у модерном свету. То коришћење мора бити креативно.

Посебно треба усмерити пажњу на децу млађу од школског узраста: деца од треће године могу да гледају садржаје на компјутеру, али време проведено испред екрана мора бити ограничено и умерено. Стручњаци истичу да би требало да надгледамо управо то време које деца проводе пред екраном. Морамо бити свесни колико дуго нам је телевизор или компјутер укључен у кући, али исто тако - колико често користимо свој мобилни телефон пред дететом. Требало би да питамо децу чега су се играли током дана и шта су гледали на компјутеру. Требало би да будемо политични, да их надгледамо, али не шпијунирамо, пошто су истраживања показала да уколико деца то открију, вешто знају после да слажу и прикрију своје активности. Не дозволите им да гледају садржај који није прилагођен њиховом узрасту.

Лорд Бест истиче да све што се тражи од компјутерске индустрије јесте да се направе стандарди и споразуми какви су направљени када је у питању регулисање рада телевизије , коцкарница и игара на срећу.


Приредила Јасмина Вујновић Милошевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи