Технологија и пажња

Млади који у слободно време често користе неколико медија истовремено, теже решавају задатке који захтевају пажњу ‒ показују резултати истраживања спроведеног у Финској.

Докторска дисертација Моне Моjсале са Универзитета у Хелсинкију имала је циљ да истражи како време које млади проведу користећи медије и рачунаре утиче на њихово памћење и пажњу при решавању захтевних задатака. У испитивању су учествовали млади између 13. и 24. године старости, а Мојсала је за потребе дисертације проучавала и механизме у делу мозга који регулише пажњу и меморију.

Испитаници који су у слободно време тежили истовременом коришћењу разних медија, теже су се концентрисали на лабораторијске задатке који су захтевали пажњу.
Мојсала истиче да су они теже филтрирали (игнорисали) стимулусе који су им одвлачили пажњу. Она објашњава то појачаним активностима у области предњег можданог режња, које могу бити знак „претераног напрезања."

Научница је користила одређени тип магнетне резонанце како би снимила мождану активност испитаника у процесу решавања задатака. Користећи тај метод, такође је проучавала због чега је „мултитаскинг" напоран. Резултати су показали: „Када се пажња дели на слушање и читање, долази до „такмичења" међу нервним ресурсима у можданим регијама које деле те две радње ‒ а то омета успешно решавање задатка."

Млади који су дуже играли компјутерске игре показали су појачано функционисање меморије и боље су се сналазили у лабораторијским задацима. Такође, било им је лакше да прелазе са визуелне на аудитивну пажњу и обрнуто. Когнитивне добробити компјутерских игара предмет су више научних студија.

„Све у свему, резултати таквих истраживања од изузетног су значаја, јер је врло важно разумети како употреба нових технологија ‒ која све више заокупља пажњу (и слободно време) младих ‒ утиче на њихове когнитивне и мождане функције", наводи финска научница.

Она је поновила истраживање две године касније, ради прикупљања додатних података. „Овај материјал је изузетно обиман и омогућава да истражимо како коришћење технологије утиче на развој мозга", нагласила је Мојсала.

Приредила Татјана Цвејић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи