Непроцењиви пријатељ из детињства

Познајете га још „из песка”. Са њим сте први пут побегли из школе. Био је ту кад сте сахрањивали свог хрчка... Она је била уз вас кад сте први пут ушли у разред са протезом за зубе... Требало би измислити посебну титулу за ту, тако важну особу. Пријатеља из детињства.

Ако имате среће, ваша другарица из детињства је данас ваша кума. Можда је ваш друг из детињства у истом месту у коме живите или на другом континенту. Није важно. Та особа има посебно место у вашем животу. Верујете јој више него другима, јер је она као члан породице. Расли сте заједно. Чланове породице, додуше, не можемо да бирамо, али пријатељ! То је увек наш избор. Друг из детињства зна ваше дечје тајне, а ви његове, нераскидиво сте се везани. Она је одслушала све ваше шипаричке љубавне јаде. Он је сведок вашег првог опијања и трежњења. Сваки ваш „први пут" проживео је са вама.
И данас, једина особа са којом можете, без бојазни, изоговарати до бесвести рођену децу, мужа, жену, родитеље, унуке - јесте пријатељ из детињства.

 Заједнички тајни језик

Он вас никада неће осуђивати због нечега што сте урадили. Не мора да одобрава, али ће се потрудити да вас бар разуме и утеши. Он (или она) зна шта ви највише желите у животу, и жели да будете срећни, ма шта то било! Није вам потребно много речи. Ви имате ваш јединствени начин комуникације. Једна реченица ће вас, као времеплов, лансирати у неки прошли заједнички догађај. На стотине пута можете препричавати своје доживљаје и смејати се истим стварима, по ко зна који пут. То је обично само вама двома смешно, али вас није брига.

Разлог због којег сте постали пријатељи остаје заувек

Не постоји посебно име за њу или њега, само кажемо „Знам га одувек..." Зашто сте баш њега или њу одабрали за пријатеља? Тога се сигурно сећате. Можда вас је насмејао када сте били тужни или је стао на вашу страну кад нико други није хтео. Можда сте били задивљени како игра фудбал или се пење на дрво. Можда сте се због њега супротставили осталима. Вредело је тада потући се због њега, па пријатељ вам је пола века! Можда је то зато што је био: весео, духовит, храбар, насмејан, одан; што је била бучна или тиха, брбљива или ћутљива; што је умео да вас насмеје, утеши или саслуша. Који год да је разлог због кога сте у детињству постали пријатељи, тврди Естер Риверс, тај разлог остаје за цео живот.

Заједно растете, учите и старите

Ваш пријатељ из детињства је учествовао у свим кључним догађајима у вашем животу. Ваш пријатељ из детињства знаће када сте несрећни. Он је био ту када вам је умро дека, родитељи се разводили, а ви побегли од куће... Био је ту кад сте преживљавали брачни бродолом. Доћи ће у болничку посету када вам буду уграђивали вештачки кук или оперисали катаракту. Она вам је правила друштво кад сте на распусту лежали у гипсу јер сте скакали с крова и сломили руку. Била је присебна и када само што себи нисте ископали око стављајући маскару први пут. Шапутала вам је на испиту на факултету. Створила се на вратима, попут интервентне јединице, када сте дошли с бебом из породилишта и били избезумљени. Где год се налазили, она или он наћи ће начина да вам се јави кад вам је тешко. Он ће бити ту, и у будућности. Он вас познаје боље од других. Са њим сте оно што заиста јесте. Не морате да се претварате, не морате да играте игре и стављате посебне друштвене маске и персоне. Можете слободно бити тужни, болесни, усамљени, уплашени. Ваш пријатељ из детињства је сведок ваших победа и пораза, губитака и тријумфа, свега онога што чини живот.

Посебан калибар пријатељства

Ваш пријатељ из детињства зна ко сте ви, зато што зна ко сте били. Ако сте изгубили контакт са њим, обновите га. То бар данас није тешко. Можда верујете да сте стари, цинични, ћелави, изборани, огорчени. Позовете га одмах! Он стари заједно са вама, али ће вас видети онаквим какви сте били: лепи и млади. Само наставите причу где сте последњи пут стали, о добрим, старим временима... Можда вас данас деле социјалне разлике. Ако он није у сјајној ситуацији, управо је то разлог да се јавите. Можда је обрнуто. У међувремену сте проглашени технолошким вишком и прети вам отказ, а ваш је пријатељ из детињства успешан пословни човек. Не оклевајте, позовите га. Њега није брига за то. За њега сте и данас херој који је математичарки ставио глисту на сто. Чврсто пригрлите тај драгоцени тренутак апсолутне безбрижности!


 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво