Кокос – моћни орах

Кокосов орах се највише користи као хранљива намирница, кокосово млеко као здраво пиће, али и као лековити додатак исхрани, нарочито препоручљив за особе са посебним нутритивним потребама. Ипак, кокос може имати много ширу примену.

Кокос није тек хранљива намирница егзотичног укуса.

Кокосово млеко је потенцијална краткотрајна замена за људску крвну плазму.

Са том наменом, течност из кокосовог ораха тестирана је још педесетих година прошлог века, када се давала интравенозно у хитним случајевима. Забележено је да се кокос користио за лечење и опоравак тешко дехидрираних пацијената.

Током Првог светског рата гасови су се користили као својеврсно оружје, па су, самим тим, почеле да се носе и заштитне гас-маске.

Гас-маске које се произведе у САД за пречишћавање ваздуха користе угљеник добијен сагоревањем кокосових љуски. Произвођачи наводе да су маске направљене на тај начин ефикасније у чишћењу ваздуха од класичних гас-маски.

Угљеник добијен из кокоса користи се у борби против радијације, па је тако примењен и у пројекту чишћења нуклеарне електране Фукушима.

Кокос је такође добар грађевински материјал. Бивши председник Филипина Фердинанд Маркос то је показао када је наредио да се изгради палата од кокоса, а све са циљем да задиви папу Јована Павла Другог.

За око десет милиона евра направљена је двоспратна грађевина од кокосовог дрвета. Додатна декорација такође је била направљена од плодова и дрвета кокоса.

Приредила Маја Стојановић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи