Деца уче док су још у стомаку

Истраживања у Институту за експерименталну фонетику показала су да дете може да учи и памти још у пренаталном периоду.

Трудноћа је подељена на три триместра: први се завршава у 12. недељи, други у 28. и трећи рођењем. У прва три месеца динамика развоја фетуса је прилично велика - од шест-седам милиметара, фетус порасте до шест и по центиметара.

Са 12 недеља завршава се морфолошки развој фетуса и сви органи су развијени - каже др Александар Јуришић, начелник Постоперативног одељења ГАК „Народни фронт". Затим креће напредније развијање плода, када су присутни први рефлекси, покрети, увијање, скакање... Та активност показује да се плод нормално развија и да је његов неуролошки развој адекватан.

Говорећи о психолошком развоју у пренаталном периоду, др Љиљана Јеличић Добријевић објашњава да се од зачећа до рођења развија генетска формула; од трећег до шестог месеца све оно што мајка осећа - све мисли, осећања, реакције - улази преко постељице, долази до дечјег организма и имплементира се у мождану структуру детета.

То су први ендограми дететовог живота. Током првог и трећег триместра долази до сложеног неуролошког развоја плода и око двадесете недеље завршава се комплетан развој централног нервног система. Тада је беба развила хомеостазу и бори се да је очува.

Од двадесет осме недеље развија се слух, тако да беба реагује на звуке, одређену музику, на гласове мајке и оца. Свака звучна стимулација може значајно, повољно да утиче на развој бебе.

Комуникација с бебом

Беба добро прима звукове преко мајке и плодове вoде. Имајући у виду да дете плива у плодовој води и да ми у организму имамо 70 одсто воде, треба да знамо каква је интеракција плодове воде и комуникације коју она преноси.

Истраживање Института за експерименталну фонетику у Београду потврдило је да када се беби говоре лепе речи и пушта лепа музика - водени кристали се формирају у најлепше пахуљице. С друге стране, када се говоре погрдне речи, псовке и пушта хеви-метал, кристали се формирају у муљ.

Др Мирјана Совиљ, директорка Института, рекла је да дете различито реагује када се иста песма пева на енглеском и на матерњем језику. После рођења беба препознаје песму.

Када је реч о близанцима,  др Александар Јуришић каже да су они посебно занимљиви, јер у пренаталном периоду имају комуникацију, љубе се, грле, преплићу се и играју неке своје игре.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво