По чему ћеш се ти разликовати пре и после студија?

Да бисмо осигурали предност у данашњем свету брзих промена, није довољно да само учимо и надграђујемо специјализовано знање. Неопходно је да размишљамо прогресивно, јер своје место у свету стичемо знањем, визијом и размишљањем.

Иако је свет силом прилика посрнуо у нову економију у којој све мање важе стара правила, већина младих људи и студената је и даље вођена истим идејама.

Статистика показује да већина студената и даље следи стари принцип: студирај - стекни диплому - направи радну биографију (CV) - пошаљи је на што више адреса - надај се позиву на разговор за посао.

Оно по чему се ретки разликују од већине није боља стручност, није више праксе, нити су то добро познате фразе из си-вија, попут креативности, тимског духа, лидерства... већ управо начин размишљања.

Важно је да млади што пре прихвате идеју да их тржиште НЕЋЕ плаћати за то што знају, већ за оно што су способни да ураде с тим што знају.

Кључ за напредовање студената који су према оценама професора сматрани сасвим просечним налази се у споју вештине и знања. Само ако размишљају како ће применити оно о чему су слушали и читали током школовања, моћи ће да јачају самопоуздање у значајним тренуцима, остваре врхунски успех након завршеног факултета, стварају значајне идеје на свих пољима и у свим индустријама.

Много је мудрих људи говорило о важности знања, које је најбољи „савезник искуства". Сетимо се мисли римског филозофа Сенеке: „Не учимо за школу, него за живот" (лат. Non scholae, sed vitae discimus).

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи