Алкорексија – опасан нови тренд

Вођење рачуна о исхрани и вежбање сматрају се предусловом доброг здравља, а не нечим што би га могло нарушити. Али у комбинацији са неким другим понашањима ове тзв. здраве навике могу постати опасне. Један такав опасан тренд који све више узима маха међу студентима зове се алкорексија.

Конзумирање алкохола на америчким колеџима практично је постало саставни део студентског живота. Мање је познато да то како студенти пију може да их изложи већем ризику од бројних проблема. Пити на празан стомак обично значи да ће се неко напити брже, с обзиром на то да храна успорава апсорпцију алкохола. Све учесталији тренд међу студентима који пију зове се алкорексија. Овај немедицински израз означава конзумирање алкохола у комбинацији са дијететским режимима, као што су: ограничени унос хране, претерано вежбање или преједање и чишћење.

"Алкорексија подразумева сложени образац понашања повезаних са конзумирањем алкохола која се одвијају пре, за време, и после пијења пића", објаснила је Дипали Ринкер, доцент за истраживање на Катедри за психологију Универзитета у Хјустону. Она је је представила то истраживање на 39. годишњем скупу Истраживачког друштва за алкохолизам: "Изгледа да студенти то практикују или са намером да повећају ефекте пића или да би смањили унос калорија из алкохола тиме што ће се понашати као булимичари или држати рестриктивну дијету уз вежбање."

Ринкерова је упозорила на бројне последице: "Могуће је да дође до смањења инхибиције што би заузврат могло да узрокује још више негативних последица изазваних алкохолом. Осим тога, ограничавање уноса калорија на оне из алкохола може да доведе до губитка витамина, јер се онда особа уздржава од једења нутритивнијих намирница."

Ауторка је рекла да је намера њеног истраживања да употпуни дефиницију алкорексије, као и да идентификује различите типове "алкорексичног" понашања. "Испитујемо везу између различитих врста алкорексичног понашања и других показатеља проблематичног конзумирања алкохола међу студентима, као што су родне разлике", објаснила је.

Да ли род утиче на алкорексију

Веза између рода и алкорексије је сложена, нагласила је Дипали Ринкер. Иако је јасно да ће пре и у већем броју женски него мушки студенти који појачано пију да се понашају налик булимичарима (и као последицу тога искусе више акохолом изазваних проблема), није примећено да род прави разлику када се неко понаша ''алкорексично'' да би повећао ефекте алкохола (или када се понаша као булимичар да би компензовао калорије из алкохола). "У неким случајевима мушкарци су се чешће понашали налик билимичарима и ограничавали унос хране уз претерано вежбање како би смањили унос калорија из алкохола. Да бисмо потпуније разумели ове разлике неопходна су даља истраживања'', истакла је ауторка.

Важно је схватити да студенте, поред количине и/или учесталости конзумирања алкохола, начин на који пију излаже већем ризику од даљих проблема: "Студенти који се пре, током и после 'пијанке' понашају налик булимичарима, драстично редукују унос хране и појачано вежбају или прескачу оброке како би повећали ефекте алкохола или смањили унос калорија из њега, ризикују озбиљне штетне последице.''

Ова психолошкиња саветује студентима да би требало да смање унос ризичних количина алкохола, пију довољно воде и не пију алкохол на празан желудац. "Осим тога", додаје, "студенти би требало да једу здраво и вежбају исправно, нарочито ако одлуче да пију." 

 

Приредила Тамара Вешковић

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво