Учитељ Суворов и српско школство

На данашњи дан пре 290 година са радом у Београду почела је школа коју је отворио учитељ Максим Суворов. Суворов је, после обраћања митрополита Мојсија Петровића цару Петру Великом, стигао из Русије.

Своју прву јавну школу Београд је добио 1613. године. Била је то исусовачка гимназија, коју је основао Бартол Кашић. Имала је 32 ученика и била је отворена за све, без обзира на веру и нацију. Радила је до 1623. године, а касније је њен рад обновљен у 18. веку. Године 1717. Београд су заузели Аустријанци и довели мисионаре, што је изазвало негодовање православног становништва, за које је покатоличење значило исто што и денационализација.

Тадашњи митрополит београдски Мојсије Петровић, због тога се обратио руском цару Петру Великом да му из Русије пошаље учитеље.

Већ тада је двору Петра Великог приступ имало неколико истакнутих људи из Србије или српског порекла: Панта Божић који је живео у Москви и који је био известилац Цара Петра Алексејевича за српске послове, официр Богдан Поповић, гроф српског порекла Сава Владиславић Рагузински.

Митроплит је писао Цару: "...Не тражимо богатства, него помоћи за просвету учења и за оружје душа наших, да би се супротставили онима који војују против нас".

Убрзо је из Русије стигао учитељ Максим Суворов доносећи са собом седамдесет граматика, десет речника и четири стотине буквара.

Само пет месеци после доласка, првог октобра 1726. године, Суворов већ отвара прву школу у Сремским Карловцима. По благослову Митрополита Мојсија, учитељ Суворов се 1727. године пресељава у Београд где такође отвара школу.

Предавања су почела другог фебруара 1727. године. Суворов је окупио 50 ученика, које је учио „десјатословју", буквару и рачунању.

Нажалост школа није била дугог века. Већ осмог септембра исте године, Суворов је морао да је распусти, јер су му се ђаци разишли због јесење бербе.

Нови развој просветне делатности Београд је доживео тек после ослобођења од Турака, када је поред Мале основана и Велика школа.

Припремила Јелена Радованов Живановић

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво