Један поглед на сазвежђе Стрелца

Ова слика од које стаје дах, снимљена је помоћу Насиног/Есиног телескопа Хабл. На снимку се виде делови сазвежђа Стрелца. Регион је приказан у детаљу – јарко црвене и сјајно плаве звезде разбацане су по кадру, на позадини коју чини огроман број удаљених звезда и галаксија. Две ствари су посебно маркантне: боје звезда и драматични зраци у облику крста који избијају из сјајних округлих тела.

Један поглед на сазвежђе Стрелца Један поглед на сазвежђе Стрелца

Док су неке од боја у овом кадру појачане и прилагођене у процесу прављења слике од пристиглих података, различите звезде заиста исијавају различите боје. Звезде имају различите боје због температуре на њиховим површинама: веома топле звезде су плаве или беле, док су хладније звезде више црвенкасте. Оне могу да буду хладније јер су мање, или зато што су веома старе, због чега су ушле у фазу црвених гиганата - тада старе звезде почињу да се шире и хладе драматично до потпуног колапса.

Зраци који исијавају у облику крста немају ништа заједничко са звездама, нити са чињеницом да Хабл кружи око Земље и њене атмосфере, не појављују се због утицаја Земљине атмосфере. То су дифракциони зраци, и резултат су структуре телексопа.

Као и други модерни телескопи, Хабл користи огледала како би ухватио свегло и створио слику. Његово друго огледало држе подупирачи који се називају пауци, и они имају формацију крста, па утичу на преламање упадног светла.

Преламање је благо искривљење светла док пролази близу ивице неког објекта. Крстати зраци на сликама се јављају због сета подупирача који се налазе у Хаблу.

И док су ти зраци техничка нетачност, многи астрофотографи их наглашавају и славе као нешто најлепше на својим фотографијама.

Припремио Бојан Главонић

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи