Човечанство игра у истом ритму

Нова студија Универзитета у Екситеру и токијски Универзитет уметности установили су да песме широм света имају заједничке особине, попут јаког ритма, које су у релацији са одређеним друштвеним ситуацијама, подстичу и оснажују везе међу појединцима у групи.

Човечанство игра у истом ритму Човечанство игра у истом ритму

Упркос деценијама скептичности у вези са повезаношћу светског музичког наслеђа и универзалним карактеристикама музике уопште, ова студија пружа јаке доказе о постојању заједничких карактеристика музике на глобалном нивоу.

Резултати, објављени у Зборнику британске Националне академије наука, подржавају идеју да је музика снажан друштвени „лепак" који учвршћује друштвене везе унутар групе. Др Томас Кари са Универзитета у Екситеру наводи да добијени резултати помажу да се објасни зашто људи стварају музику. Они показују да се најчешће карактеристике у музици широм света односе на ствари које омогућавају људима да координирају своје активности, а указују на то да је главна функција музике - да окупи људе и веже друштвене групе.

Др Кари даље наводи да, када се на Западу помене музика - често се одмах помисли на индивидуално исказивање талента, нечије личности и емоција, погледа на свет, али глобално - музика има тенденцију да буде више друштвени феномен.

Тај став илуструје постојањем хорова, певањем националне химне, па и примером Северне Кореје као екстремног начина како се користе музика и плес за уједињење и координирање групе.

Истраживачи су анализирали 304 снимка стилски разноврсне музике из целог света. Иако нису пронашли апсолутно универзалне особине, открили су десетине статистичких општости, тј. карактеристике које су доследно присутне у већини песама различитих региона света. Међу њима су особине које се односе на терен и ритам, друштвени контекст и везе између музичких карактеристика.

Резултати су показали да су ритмови на основу два или три удара били присутни у музици свих региона из узорка - Северне Америке, Централне и Јужне Америке, Европе, Африке, Блиског истока, Јужне Азије, Источне Азије, Југоисточне Азије и Океаније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи