Дигитално чување јонског музичког наслеђа

Дигитализација и интернет се користе за чување и ширење културног наслеђа у разним областима. Према истраживању које се бави јонским музичким фолклорним наслеђем, показано је како оно може да се сачува помоћу најновије технологије.


Димитриос Кокопулос и Димитриос Цолис са Одељења за управљање културним наслеђем и нове технологије Уноверзитета у Патри, и Георгиос Хелиадес са Одељења за звук и технологију музичких инструмената Технолошког института у Кефалонији, дизајнирали су и успешно тестирали апликацију која би требало да сачува фолк музику Јонских острва. Та апликација такође би омогућила услуге и бројне алатке корисницима интернета, заинтересованим за проучавање те музике и сакупљање песама.

Највећи изазови у том послу били су: прикупљање података у разним облицима и под различитим условима, израда семантички засноване презентације тог музичког наслеђа, претраживање и уређивање информационе технологије за подршку, управљање и ширење културног садржаја ове врсте. Апликацију Јонски музички архив подржава Европска унија, као један од својих пројеката у области културе, са циљем да очува велико музичко богатство коме прети изумирање, и са намером да она постане средишња референтна тачка када је реч о јонском музичком наслеђу. Део апликације садржи софистицирани систем заштите сакупљених и снимљених артефаката.
Учесници у том подухвату истичу да је тренутно у припреми и диск који укључује и збирку црквених песама са сва три острва, показујући јединственост јонске острвске музике. Диск такође садржи уникатне, занимљиве традиционалне песме са села.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво