Зашто волите Шопена

Насловом парафразе дела књижевнице Франсоаз Саган, Школска редакција Телевизије Београд је седамдесетих година емитовала серијал у коме су музичари образлагали из којих разлога воле чувеног пољског композитора. Наиме, по идеји уредника Снежане Николајевић, у свакој емисији учесник (наравно, пијаниста) имао је исти задатак: да се на почетку изјасни зашто му је драга (или најдража) баш композиција Фредерика Шопена коју ће потом одсвирати.

У јединственом серијалу исказали су се различити приступи Шопеновом опусу, правећи својеврсни мозаик. У целини сагледано, био је то класични интерпретативни израз уз личне, лепе, топле и оригиналне изјаве музичара из којих издвајамо неке одломке:

„Да ли је могуће да постоји неко ко не воли Шопена? Да ли је могуће да постоји пијаниста који не воли Шопена? Ја сам га заволео, дефинитивно и доживотно, 1965. године када сам као студент присуствовао Шопеновом конкурсу у Варшави. Тада сам петнаест дана осам сати дневно слушао Шопена у извођењу младих пијаниста из целог света. Петнаест дана по осам сати! У тим количинама, многи млади људи би можда омрзли било ког композитора, али Шопена... ја сам тада схватио сву његову дубину, величину и универзалност." (Станко Шепић)

„Шопен је успео да тако дубоко проникне у тајне клавирског звука да је створио један сасвим посебан тонски говор, један посебан стил ‒ стил толико необичан, тако препознатљив, јединствен..." (Никола Рацков)

„Непосредно после првог сусрета са стваралаштвом Фредерика Шопена, у Паризу 1835. године, узбуђен снагом и величином његовог талента, Роберт Шуман је у једном чланку написао: ʼГосподо, скидајте шешире, пред нама је генијеʼ. Слично осећање дивљења и поштовања и ја носим у себи према овом ствараоцу чија су дела за клавир можда највредније завештање романтичарског периода. Његове музичке мисли су јасне, природне, спонтане, искрене. Можда је то прави разлог што га волимо и што су и данас све концертне сале у свету пуне када се изводе његова дела." (Мирјана Шуица Бабић)

„Шопенову музику треба интерпретирати онако како се сам човек осећа оног тренутка док је изводи." (Дубравка Јовичић)

„Оно што мене лично привлачи Шопеновој музици, то је један изузетан склад између класичног и романтичног, једно изузетно осећање мере у свему, једна отменост у изразу, у поетици, у звуку. И нешто још, сасвим посебно, а то је што код Шопена (као код ретко ког композитора), клавир уме да говори, да пева, да буде сличан најлепшем и најсавршенијем инструменту - људском гласу." (Душан Трбојевић)

„Иако је Прелид у е-молу једна мала, кратка станица, у њој је сва Шопенова поезија дошла до изражаја. Ти следови хармонија су ме увек узбуђивали." (Оливера Ђурђевић)

„Код Шопена ми се увек чинило да је главни задатак интерпретатора да сачува лепоту која је тако спонтано извирала из Шопенових прстију и да својим трудом може да поквари ту његову прелепу поезију. Понека дела, међутим, као што је овај прелид, својим драматским карактером су ми увек била веома блиска." (Невена Поповић)

„Ја волим клавир, а све што је клавирски звук, то је и Шопен. Он је сав уграђен у савремени пијанизам. Изналазио је, нашао сва та средства која и данас клавир чине клавиром. Таквог Шопена је тешко не волети." (Арбо Валдма)

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи