Ваш живот је књига

„Када пишете мемоаре, можете открити да је љубав вашег живота – ваш живот.“ Ово је реченица из књиге која је својом оригиналном идејом и садржином подигла на ноге књижевну и читалачку јавност у Америци. Реч је о књизи „Ваш живот је књига“.

Ауторке ове занимљиве књиге су Бренда Питерсон, предавач и аутор 18 књига и Сара Џејн Фриман, чувени њујоршки књижевни агент. Оне полазе од тога да свако има сопствену изванредну животну причу, и да је изазов - добро је представити.

Књига је базирана на вишедеценијском искуству предавача и писца мемоара, уз јединствену перспективу вештог књижевног агента. „Ваш живот је књига" помаже писцу да прође кроз процес писања мемоара све до објављивања књиге.

Ауторке износе специфичне вештине писања мемоара, међу којима су оквир приче, гледиште, перспектива приповадања, дијалог. Оне у књизи помажу будућем писцу да прође кроз процес самоистраживања и стицања свести о појединим моментима, користећи одређена питања и опробане вежбе писања.

Овај приручник за писце је богат саветима, примерима, и пун охрабрења за све оне који би желели да свој живот пренесу на папир. На пријатан и једноставан начин, сугестивно и отворено, ауторке уче читаоца да овај процес, када се кроз њега „правилно" пролази, може бити путовање личног развоја, илуструјући најзначајније делове дирљивим примерима и метафорама.

Тако, на пример, у првом поглављу, представљају сам жанр и низ тема, међу којима су смрт, злостављање, породичне тајне, храна, путовања, духовност, и друге. Савети о томе „шта се ради, а шта не" за сваку тему изузетно су драгоцени и чине јединствену снагу књиге. Друга половина носи духовит наслов - „Уозбиљите са у вези са објављивањем", и нуди увид у свет блогинга, агената, издавача, одбијања рукописа и сналажења у периоду после настанка рукописа.

Списатељица Дајан Џонсон забележила је да је ова књига - тријумф луцидности, и да би желела да је имала уз себе док је писала мемоаре. Додала је и то да су „Питерсонова и Фриманова мислиле на све; демистификовале су тежак процес писања мемоара и истраживања сопствене душе, на најбољи могући начин."

Приредила Татјана Цвејић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво