Речник САНУ: јуче, данас, сутра

У Универзитетској галерији у Крагујевцу, од 12 часова, одржава се предавање посвећено штампаном издању Речника САНУ и припреми његове дигиталне верзије. Назив предавања „Речник САНУ: јуче, данас, сутра“ упућује на богату историју Речника, који обухвата грађу књижевног и говорног језика са читавог простора штокавског наречја. Досад је изашло 19 томова, али када рад на грађи буде довршен ‒ Речник ће имати око 30 томова и садржаће око пола милиона одредница.

Данас, у 12 часова, у крагујевачкој Универзитетској галерији, Катедра за српски језик Филолошко-уметничког факултета организује предавање о историјату израде Речника САНУ, одликама и могућностима његове употребе, а посебна пажња биће посвећена процесу дигитализације грађе и дигиталној верзији Речника.

Прича о настанку Речника сеже до 1887. године, када је Стојан Новаковић изнео идеју о изради речника тезаурусног типа у својој посланици Српској краљевској академији ‒ Српска краљевска академија и неговање језика српског.

Први том објављен је 1959. године, а до сада је изашло деветнаест. Двадесети том је у припреми, а када се заврши израда 30. тома, имаћемо јединствено издање са око петсто хиљада речи које се користе у српском језику.

На предавању ће се говорити о прикупљању грађе, избору и обради лексике, с обзиром на чињеницу да је у Речник укључена грађа књижевног и народног језика са целовитог простора штокавског наречја. Поред уметничке и народне књижевности, Речник обухвата и дела етнографије, историје, религије, педагогије, географије, медицине, привреде, укључује грађу из 32 часописа и 350 различитих писаца.

У сусрет дигиталној верзији Речника

Важан део предавања посвећен је дигиталној верзији Речника која ће омогућити брже претраживање и претраживост по већем броју параметара (према писцима, годинама, тематским областима, регионалној раслојености итд.). Дигитализација грађе омогућиће и њено осавремењивање новим изворима. Такође, олакшаће израду различитих типова речника: школских, граматичких, терминолошких.

Стручност наших лексикографа, богатство речи, развијене методе рада ‒ готово сви услови постоје за завршетак пројекта који обједињује лексичко благо српског језика у распону од два века. За завршетак дигиталног издања неопходна су још само скромна средства, а предавања као што је ово у Крагујевцу ‒ ту су да подсете на то да такве вредности не смеју да чекају, јер улагањем у њих ‒ улажемо и у сопствено богатство.

Приредила: Данка Белошевић 

 

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво