Конференција Биохемијског друштва Србије

У петак, 18. новембра 2016. године, на Хемијском факултету у Београду одржана је шеста конференција Биохемијског друштва Србије, под називом „Биохемија и интердисциплинарност: превазилажење границе научне области”.

Конференција је окупила истраживаче из Србије и региона, који су кроз пленарна предавања и постер сесије представили резултате својих истраживања.

Говорило се о могућности дијагностиковања патолошких стања и старења помоћу анализе промена у саставу масних киселина у плазми и јетри. Лабораторијски тестови на пацовима показали су позитиван ефекат додавања рибљег уља у исхрану старих пацова ‒ уочено је да долази до смањења концентрације арахидонске киселине, чије присуство указује на постојање запаљенског процеса.
Било је речи и о корисности или штетности фруктозе ‒ воћног шећера, као и о могућностима употребе модификованих стероида у биомедицини.

Велико интересовање изазвале су теме из онколошке биохемије. Представљени су резултати истраживања о утицају природних биоактивних супстанци на ћелије појединих канцера, као и о ефикасности појединих третмана туморских ћелија...

На Конференцији је указано и на то да малигне болести више нису специфичне само за старије особе већ оболелих, нажалост, има и међу тинејџерима, те о тој болести не треба говорити само у новембру ‒ месецу борбе против рака плућа.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи