Љубљана – пут до Зеленог града Европе

На Факултету политичких наука у Београду одржава се трибина „Љубљана – пут до Зеленог града Европе“. Гост на трибини у организацији ФПН-а и Групе за анализу и креирање јавних политика је Зоран Јанковић, градоначелник Љубљане. Као овогодишњи „Зелени амбасадор“ Љубљана ради на подизању свести о важности одрживог развоја у Европи.

„Словеначка престоница даје и изузетан доприност рециклажи и поновној употреби отпада. Љубљана је тренутно на првом месту у Европи по сепарацији, прикупљању и поновној употреби отпада“, наводе организатори данашње трибине на Факултету политичких наука у Београду „Љубљана – пут до Зеленог града Европе“. Гост на трибини у организацији ФПН-а и Групе за анализу и креирање јавних политика је Зоран Јанковић, градоначелник Љубљане.
Трибина је почетак пројекта „Јавне политике европских градова“, чији је циљ промоција најбољих примера праксе широм Европе и успостављање сарадње експерата са доносиоцима одлука у сфери локалних политика.

Одлука о зеленој престоници Европе доноси се сваке године на основу критеријума који обухвата 12 тачака.

Љубљана је добила награду Зелена престоница Европе јер је, према речима надлежних у Европској комисији, направила велике промене у добром смеру за врло кратко време. Тај европски град ће, као овогодишњи зелени амбасадор, радити на подизању свести о важности одрживог развоја у Европи и о примени пракси које помажу да се унапреди та област, а већ се примењују у Словенији.

Љубљана је у релативно кратком периоду усвојила велики број докумената с циљем постизања што веће одрживости у области заштите животне средине. Такође, повећала је зелене површине које сада износе 542 квадратна метра по становнику.

Када је у питању саобраћај, повећана је дужина и доступност пешачких стаза, а изграђене су и нове бициклистичке стазе. Укупна дужина стаза за бициклисте износи 220 километара.

"European Green Capital" или „Зелени град Европе“ представља годишњи догађај који промовише и награђује напоре градова који су посвећени побољшању урбаног окружења.

Награда се додељује европском граду који је приказао добро успостављене резултата за постизање високих еколошких стандарда и који је посвећен амбициозним циљевима за будуће унапређење животне средине и одрживог развоја.

Приредила: Милица Барјактаревић 

број коментара 0 пошаљи коментар