Хумором до успешнијег учења

Oслањајући се на сазнање да насмејати старију децу може повећати многе аспекте спознаје, француски научници су осмислили експеримент како би видели да ли хумор такође може утицати на способност мање деце да уче.

Каже се да је смех најбољи лек. А ако је веровати тиму француских научника, може да буде и помагало у учењу. Научници су у студији у часопису "Спознаја и емоције" открили да хумор може помоћи малој деци да науче нове вештине.

За учешће у студији су изабрана деца старости од 18 месеци. Свако дете је посматрало одраслу особу која користи алат да би дохватила играчку ван домета њене руке.

У једној групи, одрасла особа се једноставно играла са играчком након што ју је узела; док би у другој групи одрасла особа одмах бацила играчку на под, што је пола деце која су томе присуствовала засмејало.

После обраде података, научници су утврдили да су деца која су се смејала шалама одраслих била у стању да сама понове радњу успешније од оне која се нису смејала. Деца која су се смејала су такође била успешнија и од деце из контролне групе "без хумора".

Веза смеха са учењем

Није сасвим јасно зашто је смех повезан са способношћу мале деце да уче, али су аутори студије изнели два могућа објашњења.

Прво се односи на нарав детета: "Хумор није сам по себи олакшао учење, већ чињеница да су бебе, које су по нарави веселе, чешће ступале у интеракцију са околином и самим тим чешће покушавале и успеле да изврше задатак", објашњавају истраживачи.

Додају да је "могуће да насмејане бебе имају напредније социјалне вештине или когнитивне способности, што им омогућава да лакше комуницирају са другима и чини их склонијим да опонашају поступке других".

Друго објашњење које су аутори изнели се односи на хемију мозга. Познато је да позитивна осећања, попут смеха или добрих односа са људима, могу повећати ниво допамина у мозгу, који има позитиван ефекат на учење. "На тај начин, овде примећен ефекат може бити општи ефекат услед позитивних емоција, а не због хумора или смеха самог по себи," примећују научници.

Иако би требало спровести детаљнија истраживања о утицају хумора на учење, родитељима који се спремају за незабавни задатак привикавања детета на ношу се може препоручити да, без обзира на све, не скидају осмех са лица.

Припремила: Тамара Вешковић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво