Aнтон ван Левенхук: од трговца до научника

„Отац микробиологије“ – Антон ван Левенхук, холандски научник, рођен је на данашњи дан, 24. октобра 1632. године. Применом својих ручно рађених микроскопа, Левенхук је био прва особа која је посматрала и описала једноћелијске организме.

Један од покретача развоја бактериологије, рођен је 1632. године у холандском граду Делфту, као син израђивача корпи. Најпознатији је по томе што је радио на развоју и усавршавању микроскопа и по доприносу развоју микробиологије. Протозое је изучавао у вези са тропским обољењима, укључујући маларију, и одредио да су узрок маларије и тетануса – бактерије.

Употребом ручно рађених микроскопа, Левенхук је био права особа која је посматрала и описала једноћелијске организме. Такође, први је направио снимке ткива мишића, бактерија, сперматозоида, крвног протока капиларима, и детаљно их описао.

Већ са 16 година, био је задужен за рачуноводство и финансије у једној трговачкој радњи за продају текстила у Амстердаму.

На том радном месту је и замислио свој први једноставни микроскоп – заснован на механизму лупе, који би трговцима користио за оцену квалитета тканина и која би имала увећање од три пута. Убрзо је израдио један такав микроскоп за сопствену употребу.

После повратка у родни Делфт, отворио је сопствену продавницу тканине, која је пословала педесетих година 17. века. Упоредо са бављењем трговином, интересовао се за микроскопе и израду сочива по којима ће касније постати познат. Све то га је водило до значајних открића.

Веродостојност рада доведена у питање

Левенхук је тако почео је да размишља о развоју и примени микроскопа који би служили проучавању света невидљивог људском оку. После 1668. године, израђивао је микроскопе које је користио за једноставнија посматрања. Његови каснији сложенији микроскопи израђивани су од сребрних и бакарних оквира са причвршћеним брушеним сочивом.

После развијања методе развоја моћних сочива које је користио у изради микроскопа, Левенхок је почео да Краљевском друштву Лондона шаље копије организама које је својим микроскопима анализирао и посматрао. То су углавном биле плесни, пчеле, ваши...

Ипак, Краљевско друштво је веродостојност његовог рада довело у питање када је послао копију истраживања о једноћелијским организмима за које се тада није знало.

Коначно, 1680. године, Ван Левенхукова истраживања оправдана су у Друштву, што је резултовало његовим именовањем за пуноправног члана и сарадника.

Као дете из трговачке породице, Левенхук није имао прилике да стекне високо образовање. Упркос томе што су га у научној заједници оног времена сматрали аматером, Левенхук је својим открићима и научним достигнућима заслужио да га зову „оцем микробиологије".

Умро је са 90 година, 1723. године, у родном Делфту, оставивши за собом открића неспорне важности.

Приредила: Маја Стојановић 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво