Да не заборавимо

Поводом обележавања 20 година од смрти проф. др Ивана Стојановића, на Високој школи модерног бизниса у Београду организован је скуп "Однос државе и тржишта у делу професора Ивана Стојановића". Скупу је присуствовао велики број поштовалаца лика и дела професора Стојановића, скромног и ненаметљивог човека, запаженог научника.

Скуп "Однос државе и тржишта у делу професора Ивана Стојановића" одржан је на Високој школи модерног бизниса у Београду, поводом обележавања 20 година од смрти проф. др Ивана Стојановића. 

Уводна излагања поднели су проф. др Чедомир Љубојевић и проф. др Бобан Стојановић. У садржајној дискусији учествовали су истакнути економисти: проф. др Јован Тодоровић, проф. др Бошко Живковић, проф. др Хасан Ханић, проф. др Љубиша Адамовић, и политички аналитичар Душан Јањић и протојереј ставрофор Стојадин Павловић. Сви су истакли да је дело Ивана Стојановића обиловало свежином и богатством мисли и идеја које су биле корак испред свог времена.

Добар доказ за то су радови који после више од две деценије нису изгубили на актуелности. Време у коме је професор Стојановић живео и радио обиловало је низом теоријских контроверзи и експериментисања у практичним активностима.

Економија је била изазов који су научни радници прихватали са више или мање дефинисаним основним начелима и јасним опредељивањем за препознатљиве полазне критеријуме.

Упорни истраживач 

Професор Стојановић се јасно и недвосмислено опредељивао за тржишну привреду. У то време смело је писао о профиту, тржишту рада и капитала. Бирао је актуелне теме, студиозно их обрађивао и увек давао пројекције или препоруке за будућност.

Одважно се упуштао у тумачење и осмишљавање економских токова, уз критички прилаз. Верујући у ефикасност тржишта, он га ипак није глорификовао већ је указивао на његову несавршеност.

Био је неуморан радник и упорни истраживач. Доказ за то су дела која су привукла изузетну пажњу научне и стручне јавности, не само у области економије: "Социјализам и тржиште", "Економска преиспитивања – ко раднике повезује лажним концима", "Куда и како даље".

Свако ко је пратио однос економије и политике зна да таква мисија научног рада често није била схваћена на прави начин. Доказ за то је временски кратак Стојановићев положај директора листа "Политика". То је код њега повремено проузроковало резигнацију, али не и губитак вере да до оживотворења жељених промена мора доћи.

Радови који се и данас користе

Импозантан је број радова професора Ивана Стојановића. Објавио је 18 књига из области микроекономије, тржишта и цена. Уз то, објавио је и више од 300 чланака у водећим домаћим и иностраним часописима. Био је маркантна појава на свим научним скуповима на којима је учествовао.

Његов опус се употпуњује преводима студиозно одабраних дела са француског говорног подручја из области економије, филозофије, политикологије, социологије.

Радови професора Ивана Стојановића вредни су документи о стању економске мисли у Југославији у другој половини двадесетог века. Многи од њих су превођени на стране језике.

Уџбеник "Теорија цена" је кулминација педагошког рада. Студенти који су своје испите, семинарске и дипломске радове припремали према том уџбенику осећали су лепоту почетничког бављења економијом. Она је увек била употпуњена задовољством праћења наставе у коју је професор Стојановић уносио све своје квалитете правог ерудите.

Последипломци, као и његове колеге, у контактима са њим потврђивали су тезу да се универзитетски професор квалификује као добар ако уз преношење свог знања изврши добар избор тема за дискусију и трасира пут својим саговорницима за бављење научним радом.

Допринос образовању

Поседовао је широко опште знање на бази свог свестраног и перманентног образовања. То је нарочито дошло до изражаја кроз његов ангажман на уређивању часописа и амбициозних пројеката као што је "Економски лексикон", "Економска енциклопедија" и "Економска и пословна енциклопедија".

Као главни редактор, окупио је око 400 аутора који су кроз 43 научне области и 5.500 одредница представили сва релевантна достигнућа у области економије. Издање на компакт диску, прво такве врсте у Југославији, поклопило се, нажалост, са прераном смрћу професора Ивана Стојановића.

Скромност, непосредност у комуницирању, оно што научника чини великим није само велики квантум знања, већ и упорност у критичком трагању за истином.

Професор Иван Стојановић је, захваљујући непоновљивим особинама научног радника, створио опус који је сложен, изнијансиран и богат, често визионарски и зато испред свог времена.

Приредила: Александра Стојановић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи