Драги дневниче...

Данас је, више него икада, важно дефинисати границу између приватног и јавног, интимног и егзибиционистичког, личног и естрадног. Велики део публике не осећа потребу да на друштвеним мрежама и у појединим медијима, из часа у час, прати припреме за прославу рођендана, трудноћу и порођај особа које не познају, нити их занимају. Писање дневника или блога јесте уточиште у времену распродаје интимности.

Блог је веома захвална форма у коју се могу уносити размишљања, хобији и интересовања, а потом и делити. Комуникација се обавља на лакши начин него на форумима. На располагању су нам бројни сајтови и алати помоћу којих можемо бесплатно одабрати дизајн, шаблоне, структуру...

Да би блог заживео, потребно је писати најмање три поста недељно. Дакле, он садржи хронолошки елемент. По једноставној форми, блог јесте нека врста дневника, па ипак, лековита својства писања класичног дневника, у свесци, са датумима, остају непревазиђена.

Све што нисте знали о себи

Писање дневника је врста самоизражавања. Ако записујете мисли, осећања, успомене, личне утиске, можете сазнати више о себи и открити сопствене снове, амбиције, жеље, стрепење које сте покушали да закопате и тако их "сахраните".

Иако сам није много записивао, антички филозоф Сократ је познат по крилатици "Упознај самога себе". У подучавању је користио дијалоге, питања и одговоре међу појединцима, управо оно што уобичајено уносимо у свој дневник.

Цензуре нема, можете сами себи постављати питања и давати одговоре, без икакве бојазни. Писање дневника је мапирање сопствене слободе.

Пустите духа из боце

Осим рефлексија, дневник има и експресивни карактер. Можете изразити сопствену љутњу, огорченост, бес, осећај неправде... Дневник вам омогућава да уобличите и изразите сопствена искушења. Дневник помаже у дилемама и тешким одлукама које треба донети. Онда се на папир слободно стављају разлози "за и против".

Многи уметници су дошли до правих идеја пишући дневник. Не морате да познајете графологију да бисте видели како се ваш рукопис мења и открива тајне о тренутном душевном стању али и са годинама. Када су слова појачана, онда сте и ви самоуверени, а када су мања него иначе и „стидљива“, несигурни сте.

Емоционална блискост

Када прочитате оно што сте написали у четвртак или пре двадесет година, то постаје средство ослушкивања емоционалних предела и откривања ко сте ви заиста. Развијајући тај смисао за блискост са самим собом, отварате могућност остварења блискости и повезаности са другима.

Временска капсула

Постоје детаљи и догађаји који ће, ако су записани, имати моћ да вас врате у прошло време, као да се крећете кроз палату успомена. Записујте свакидашње мале догађаје, јер то је срећа, дан када сте вредно учили и добили добру оцену или насмејали своје колеге на послу, дан када вам се ваша беба први пут насмешила или сте прочитали добру књигу.

Обавезно бележите прве речи које изговара ваш малишан, направите речник, јер свако дете има свој јединствени начин комуникације. То је нешто што ће га насмејати и разгалити кад порасте, а вас подмладити. На тај начин скупљате грађу за породичну хронику. Записујте све што можете, јер... Можда ће ваши унуци читати и смејати се катастрофалном, нимало обећавајућем, првом изласку деде и бабе.

Ваш стари пријатељ

Дневнику се увек враћате као старом пријатељу. Ако га редовно пишете, имаћете сјајну прилику да видите колико сте се развили. Из садашње перспективе, проблеми који су постојали и које сте превазишли изгледаће смешно.

Своје лоше искуство не бисте мењали за добро, јер се осећате као победник. Поносно ћете рећи себи: "Шта сам све преживела!" или "Било је густо, али сам одлично испливао..." То ће вам дати дозу самопоуздања.

Дневник је ваш стари пријатељ који вас одлично познаје и који ће вас у сваком тренутку подсетити на то ко сте ви заиста и шта све можете. Проблеми постоје и увек ће их бити, али увек негде постоји неко решење које вас чека.

Приредила: Мирјана Бјелогрлић

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара