Пола века спектроскопије

У четвртак, 20. октобра, у 18 часова, у Галерији науке и технике САНУ биће отворена изложба „Пола века спектроскопије на Хемијском факултету у Београду“ у оквиру обележавања 175 година САНУ. Организатори изложбе су Хемијски факултет Универзитета у Београду, Центар за хемију, Институт за хемију, технологију и металургију Универзитета у Београду и Галерија науке и технике САНУ.

Пола века спектроскопије Пола века спектроскопије

Изложба „Пола века спектроскопије на Хемијском факултету у Београду" обухвата приказ примене спектроскопије код нас и то кроз одабране примере из делатности Лабораторије за инструменталну анализу Хемијског факултета Универзитета у Београду и Центра за хемију Института за хемију, технологију и металургију Универзитета у Београду.

Основу изложбе чине панои и експонати којима се представља примењена спектроскопија, а пратећи програм обухвата више тематских предавања из те области.

Лабораторија за инструменталну анализу, када је основана, тачно пре 50 година, опремљена је најмодернијим аналитичким инструментима какви су у то време постојали само у најугледнијим европским лабораторијама.

Били су то спектрометри за нуклеарно-магнетну резонанцију, инфрацрвену и ултраљубичасту спектроскопију и гасни хроматографи. Опремање Лабораторије завршено је крајем 1969. набавком моћног масеног спектрометра чиме је створен модеран Центар за инструменталну анализу (ЦИА), познат и данас по тој скраћеници, јединствен у овом делу Европе.

Опрема је била доступна свим заинтересованим на просторима бивше Југославије.

Пуштање у рад ове нове капиталне опреме и њено широко коришћење значајно је подигло општи ниво хемије код нас, што се одразило на побољшање квалитета научног рада и наставе хемије, а поред тога у пракси је нађена широка примена анaлизирањем сировина и производа у хемијској индустрији, опојних дрога, лекова, лажних лекова, бојних отрова итд.

Лабораторија данас има широку делатност, од научних истраживања и наставе до обављања анализа за потребе различитих корисника као што су: Градски завод за заштиту јавног здравља, бројне медицинске и фармацеутске куће, МУП итд.

Лабораторија за инструменталну анализу учествује као једина из региона, са великим успехом, на тестовима стручности Организације за забрану хемијског оружја при Уједињеним нацијама (OPCW) и на њима је оцењена највишом могућом оценом.

Изложба ће бити отворена до 5. новембра 2016. године.

Припремила: Владана Рашић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи