Музеј за историју фармације

У холу Фармацеутског факултета Универзитета у Београду смештена је Галерија Музеја за историју фармације. Реч је о збирци која мами уздахе, голица машту и води посетиоце у тајновити свет фармације.

Музеј за историју фармације Музеј за историју фармације

Културно наслеђе је свуда око нас. Понекад је на местима за која никада не бисмо ни помислили да поседују такво богатство.

Специфична збирка која ће сигурно заинтригирати знатижељу посетилаца различитих узраста налази се на Фармацеутском факултету у Београду. Реч је о фармакоисторијској збирци која мами уздахе, голица машту и води вас у тајновити свет фармације. Нуди сазнања о развоју савременог апотекарства на територији данашње Србије, одговaрa на питања када су отворене прве апотеке, како су изгледале, ко су били први апотекари, где су се школовали, и колико су допринели развоју друштвене заједнице.

Експонати са археолошког локалитета Виминацијум воде далеко у прошлост, у перод од I до III века и казују о постанку фармације. Тако сазнајемо да је развој фармације у Србији започет још пре 20 векова.

У Галерији Музеја за историју фармације, која се налази у централном холу Фармацеутског факултета, одвијају се тематске изложбе. Јесења, којом се обележава и Дан факултета, спаја науку и природу зато што су први лекови и направљени од биљака.

Стручњаци са Фармацеутског факултета представљају хербаријум – како се припрема, какав се све алат користи на терену и у лабораторији и зашто је он важан и незаобилазан у упознавању биљака. 

Експонати у Галерији и тематске изложбе могу бити занимљиви ученицима основних и средњих школа, наставницима, и свим заинтересованим посетиоцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи