Дуално образовање – дугорочна инвестиција

Образовање је старо колико и друштво. Човек је одувек морао да учи да би преживео. Стицао је знања и вештине потребне за опстанак у одређеној култури. Образовање нам као кључ напретка даје способност да исправно сагледамо свет, доносимо праве одлуке, и на најбољи начин спознамо и искористимо шансе које су нам понуђене, као и да усвојена знања и вештине адекватно искористимо.

Дуално образовање – дугорочна инвестиција Дуално образовање – дугорочна инвестиција

Развијање дуалног образовања у Србији је започело захваљујући Немачкој организацији за међународну сарадњу ГИЗ, у оквиру пројекта "Реформа средњег стручног образовања". У пројекат су се укључиле и бројне компаније, под надзором Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

То је веома скупо улагање у образовање, али је то дугорочна инвестиција.

Дуалним образовањем се назива систем стручног школовања на два места. У стручној школи се изучава теорија, односно теоријска настава, а у компанији се обавља практична настава.

Лакше до посла

У Немачкој више од 80 одсто ђака из дуалног трогодишњег образовања нађе посао код послодавца код кога је имало праксу.

Најбољи пример у Европи за примену концепта дуалног образовања је посебност аустријског образовног система и уска повезаност привреде и образовања.

Таква врста образовања је уско повезана са праксом, корисна је не само за ученике у привреди већ и за апсолвенте виших занатских школа, факултета и универзитета.

Комбинација теорије и праксе

Школе за стицање занимања уз практичан рад и више занатске школе примењују дуални систем школовања, који представља комбинацију теорије и праксе. Наставни планови и тежиште образовања се прилагођавају захтевима привреде, а у предузећима се ученици стручно образују или у њима полажу праксу.

Резултати истраживања и развоја добијени у заједничким пројектима које организују школе и привреда, као што су дипломски радови или пројекти у оквиру волонтерског рада у фирмама, примењују се у пракси.

Таква комбинација образовања се широм Европе сматра узорном и представља кључни фактор успеха привреде у Аустрији.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво