Годишњица рођења српске сликарке Надежде Петровић

Надежда Петровић рођена је у Чачку 12. октобра 1873. године у веома угледној породици. Деда јој је био богати угледни трговац, Хаџи Максим Петровић, отац Димитрије Мита Петровић, народни посланик, историчар, љубитељ и познавалац уметности. Мајка Милева, учитељица, сестричина Светозара Милетића. У таквој кући, која је била стециште интелигениције, уметника и политичара, није ни чудо да је таленат најстарије кћерке Надежде био подржаван и праћен са поносом и поверењем.

Годишњица рођења српске сликарке Надежде Петровић Годишњица рођења српске сликарке Надежде Петровић

Школовала се у Минхену, а као европски образовани сликар путује по Европи где један период борави и у престоници уметности, Паризу. И зато се у њеном стваралаштву могу пронаћи утицаји сецесије, импресионизма, фовизма које је на јединствен начин успела да прилагоди домаћој патријархалној средини.

Поред тога што је била сликарка, Надежда се активно бавила и питањима женске еманципације па је била један од оснивача Кола српских сестара. Као велики патриота, неколико година није скидала бели мантил болничарке учествујући и у Балканским и Првом светком рату.

Иако је тада више збрињавала рањенике, неким чудом је успевала и да слика па из тог периода настају слике Везиров мост, три пејзажа Призрена, Грачаница у више махова и Косово поље, неколико портрета Ратника.

Умрла је од тифуса у ваљевској болници 3. Априла 1915.године.

Сликарство Надежде Петровић, најзначајнијег нашег уметника с почетка века, уводи српску уметност у токове савремене европске уметности. На њеним најбољим радовима доминирају велике површине, њене омиљене, ужарено црвене боје и њој комплементарна, зелена.

Љубав према бојама ствара на неким платнима колористички вртлог где се, поред осталих, истичу фовистичка љубичаста, плава и црна боја. Снажни потези четкице и широки и густи, пастуозни намази понекад платно претварају у динамичну рељефасту површину.

У њеном родном граду Чачку, испред Гимназије, стоји Мештровићев споменик овој јединственој и по свему непревазиђеној сликарки.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво