До уштеда у привреди преко центра за енергетску ефикасност

Српски центар за енергетску ефикасност отворен је у уторак, 11. октобра 2016. године, на Машинском факултету Универзитета у Београду. Центар је део Пројекта „Помоћ за унапређивање система енергетског менаџмента у свим секторима потрошње енергије у Републици Србији”.

До уштеда у привреди преко центра за енергетску ефикасност До уштеда у привреди преко центра за енергетску ефикасност

Основни циљ овог пројекта, који од краја 2013. године реализују Министарство рударства и енергетике и Јапанска агенција за међународну сарадњу (Japan International Cooperation Agency- JICA) јесте да се, у скаду са Законом о ефикасном коришћењу енергије, у Србији успостави Систем енергетског менаџмента (СЕМ). То је систем управљања енергијом на нивоу државе, у коме велики потрошачи у приватном и јавном сектору планирају и остварују уштеде енергије применом мера енергетске ефикасности.

"У Центру за енергетску ефикасност, Србија треба да научи да је уштеда енергије значајнија од нових енергетских објеката. Србија се у овом тренутку налази при врху листе европских земаља које нерационално троше енергију", рекао је Александар Антић, министар рударства и енергетике, и додао да сваки динар, евро, долар или јен који уложимо у мере за унапређење енергетске ефикасности, најбрже се враћа и представља најбољи извор нове енергије.

Енергетски менаџери носиоци пројеката уштеде енергије

Планирано је да сваки обвезник Система енергетског менаџмента, на годишњем нивоу уштеди најмање један проценат енергије. Главни носиоци тог посла биће енергетски менаџери, лица која у својим организацијама прате начине коришћења енергије, предлажу и спроводе мере њене ефикасније употребе.

Законом о ефикасном коришћењу енергије из 2013. године предвиђено је да енергетски менаџер треба да постоји у сваком индустријском систему који троши више од 2500 тоне еквивалената нафте на годишњем нивоу, пословном или стамбеном комплексу са потрошњом више од 1000 тона еквивалената нафте, као и локалне самоуправе са више од 20 хиљада становника. Пројектом је предвиђено да се од овог месеца организује њихова обука у Центру, у новоотвореној Лабораторији за практичну обуку енергетских менаџера.

"Јапанска агенција за међународну сарадњу (JICA) доприносила је на пољу енергетске ефикасности у Србији још од 2009. године, тиме што је формулисала мастер план за енергетску ефикасност и лансирала пројекте техничке сарадње за помоћ у унапређењу система енергетског менаџмента у секторима потрошње финалне енергије. Помогли смо формирање овог Центра, кроз пројекат техничке сарадње „Помоћ за унапређивање система енергетског менаџмента у свим секторима потрошње енергије у Републици Србији"", рекао је господин Хајаши Хиројуки, представник Владе Јапана.

У октобру прошле године, Решењем министра рударства и енергетике, за обављање послова обуке енергетских менаџера овлашћен је Машински факултет Универзитета у Београду, а Јапанска Влада, преко Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA), донацијом вредном око 700 хиљада америчких долара, током 2015. и 2016. године, обезбедила је набавку и инсталирање свих потребних инсталација и мерних инструмента у Лабораторији за практичну обуку енергетских менаџера.

Обука енергетских менаџера уз показне вежбе

Од јуна 2016. године у Српском центру за енергетску ефикасност почеле су да се спроводе обуке за енергетске манаџере за област општинске енергетике, а од новембра 2016. године започеће се и са обукама за енергетске манаџере за област индустријске енергетике, за шта ће се користити донирана лабораторијска опрема.

 

Полазници обуке имају прилику да се на лицу места увере како употребом јефтиних додатака на уобичајену опрему у индустријским постројењима, могу да се остваре значајне уштеде. На пример, стављањем млазнице на црево за чишћење помоћу компримованог ваздуха, омогућава значајну уштеду компримованог ваздуха и повећава ефикасност чишћења.

Раде се симулације регулације рада горионика и показује како то утиче на рад и степен корисности котла, као и и друге индустријске опреме. Свака обука је показног карактера, полазници имају прилику да измере потребне параметре, израчунају губитке у енергији и новцу, као и да сазнају на које начине могу да уштеде и поправе енергетски биланс своје компаније или локалне самоуправе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара