Што више језика знаш - боље памтиш

Истраживачи Више школе за економију у Хелсинкију спровели су студију којом су доказали да учење страних језика повећава способност усвајања и разумевања нових информација. Однос броја научених језика и ефикасности можданих функција је управо сразмеран: што смо више језика научили, то су наше мождане реакције и процеси бржи и ефикаснији.

Истраживачи су користили технику електроенцефалографије (ЕЕГ). Различите мождане активности су регистроване приликом слушања познатих и непознатих речи.

Научнике је посебно интересовала брзина којом мозак реагује у покушају разумевања непознатих речи, односно речи на страном језику.

Аутор студије и вођа групе истраживача, Јуриј Штиров, објаснио је да се код особа, које познају више различитих језика, брже формира мрежа неурона помоћу које се дешифрују нове информације односно непознате речи.

Након добијања објективних неурофизиолошких података, испитивана је лингвистичка карта субјеката са нагласком на број страних језика које познају и узраст на којем су почели да их уче.

Способност мозга за брзу обраду информација зависи од тзв. лингвистичке анамнезе.

Експеримент је показао да је мождана електро-активност већа код оних субјеката који знају стране језике.

Приредила: Јелена Радовић Јовановић 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво