700 година од рођења Карла IV

Сваки странац у Чешкој, а посебно у Прагу, на сваком кораку ће запазити нешто што га подсећа на Карла IV – Карлов мост, Карлов трг, Карлову улицу, Карлов Универзитет... и сигурно ће се запитати: Ко је био тај Карло који је свуда оставио своје трагове?

Син краља Чешке и грофа Луксембурга, Јована Луксембуршког и Елишке Премисловне, родио се у Прагу давне 1316. године а образовао у Паризу где је стекао широко образовање. Знао је немачки, француски, латински и италијански.

Осим што је био чешки краљ од 1346. године, Карло IV изабран је и за владара Светог Римског Царства, које се простирало од Балтика до Средоземља. За престолницу читавог тог царства Карло IV одабрао је Праг. Тај град постао је један од најважнијих културних и интелектуалних средишта у средњевековној Европи.

У самој Чешкој, Карло IV је подстицао развој пољопривреде допремањем нових сорти воћа из Лорене и Бургундије, градио је нове рибњаке и надгледао развој шума. Лично је водио походе против пљачкашких група у краљевству а надгледао је и развој трговине. Током целе владавине посвећивао је пажњу успостављању реда и мира, напретку економије краљевства као и успостављању једног сређенијег и непристраснијег судства. Покушао је да донесе законик са циљем да ојача краљевску власт, реформише кривично право, оконча приватне ратове као и злоупотребе на локалним судовима али је племство одбило тај законик на скупштини сталежа 1355. године. Карло је касније административним мерама увео у праксу неке од реформи из тог законика.

Највише пажње посветио је економском и интелектуалном развоју земаља Чешке круне. Основао је 1348. године Карлов Универзитет у Прагу. Био је то први Универзитет у царству, а основан је по узору на париски. После тога, у року од две деценије, оснивају се и Универзитети у Кракову, Печуху и Бечу.

Био је поносан Прагом, па није ни чудо што су у то доба цветали уметност и архитектура Прага, највише захваљујући царевој ризници. Од познатих знаменитост завршио је: Карлов мост, Храдчане, катедралу Св. Вита, дворац Карлштејн.

Карло IV познат је и по томе што је 1356. године издао Златну булу која је прописивала процедуру избора краља. Пошто су мање важни кнежеви изостављени из процеса избора краља, смањује се и њихова верност царству. Велика заслуга Карла IV је раздобље мира, којим обезбеђује напредак, док у Европи траје дуги Стогодишњи рат. 1378. године умро је у Прагу.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 05. окт 2016, 00:55) - anonymous [нерегистровани]

Umro je 1378

Ko moze da zna kakva bi.bila sudbina Srba i ko zna da li bi bilo Kosovske bitke i da li bi osmanlije dosli na balkan da je to bilo u vreme njegove vladavine , mislim da su osmanlije krenuli bar 20 godina ranije.......imali bismo mocnog saveznika bio je slovenskog roda.