Урош Предић у Дому Јеврема Грујића

У Дому Јеврема Грујића (Светогорска 17) у уторак, 4. октобра, у 18 часова биће отворена изложба „Још један поглед на Уроша Предића”

Избор дела из фонда Народног музеја Панчево, аутора Димитрија Јованова, кустоса и историчара уметности овог музеја у Панчеву. Београдска публика ће до 4. новембра моћи да ужива у 24 ремек-дела једног од највећих српских мајстора. Овом изложбом ће и званично почети нова сезона рада Дома Јеврема Грујића - Музеја историје, уметности и дипломатије.

Београдска публика биће у могућности да месец дана ужива у делима Уроша Предића и то први пут после 20 година, када је последњи пут организована изложба једног од најзначајнијих српских уметника у нашој престоници.

Поред портрета и религиозних композиција, неколико студија показаће на који начин је овај сликар градио своје велике композиције. Дела су настала од 1886. до 1945. године, тако да се само на овој изложби може пратити готово 60 година рада овог великог сликара.

Дом Јеврема Грујића блиско је повезан са животом и сликарским опусом Уроша Предића, а пријатељске везе између уметника и чланова породице биле су многоструке. Управо због тога Народни музеј из Панчева је одлучио да велика изложба овог српског мајстора буде баш у дому који кроз уметност повезује градове за које је Предић био највише везан - Београд и Панчево. 

Радно време Дома Јеврема Грујића, када се може посетити изложба, је четвртком и петком од 15 до 20 часова, са вођеном туром у 17 сати, а суботом и недељом од 11 до 16 часова, са вођеном туром од 12 сати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво