Хиљаде радозналих у походу на забавну науку

Под слоганом „Истражи, прикажи, знање потражи“, синоћ је одржана 11. Европска Ноћ истраживача, симболично у једанаест градова Србије

Радозналост у комбинацији с топлим временом измамили су суграђане, а највише оне најмлађе, да масовно изађу на улице Београда, Ниша, Крагујевца, Пирота, Пожаревца, Инђије, Петнице, Новог Сада, Зрењанина, Суботице и Шапца упознају истраживаче, сазнају више о њиховом животном позиву, забаве се и науче нешто корисно и ново.

Ноћ истраживача званично је отворио амбасадор ЕУ у Србији, Мајкл Девенпорт а на свечаном отварању, одржаном традиционално у Француском институту, говорили су и амбасадорка Француске у Србији, Кристин Моро као и представник Европске комисије Франческо Фуско.

Девенпорт је рекао како је Ноћ истраживача прилика да се најшира публика, пре свега млади, упознају са научним радовима, карактеришући догађај као "кул манифестацију".

У Београду је највеће интересовање било за поставке на Калемегдану - код фонтане "Борба", Савском шеталишту али и Француском институту, Музеју Вука и Доситеја и на крају Бараноја Кафе Бару.

Посетиоци који су прошетали античким римским путем, сазнали су све о главној теми: савременим миграцијама и последице које остављају на људе, музику, игру, птице, језике и воду.

Четири ћошка, ЕУ, ЕВО, Вики и Локални, попут четири стране света симболично су означили необуздане миграције идеја, знања и европских вредности у свим правцима и смеровима.

11. Европска Ноћ истраживача, а седма у Србији, испунила је свој циљ: млади научници су свој посао и знање приближили свим разиграним умовима а добра атмосфера, расположени млади људи, истраживачки позив, спакован у пријемчиво и забавно рухо, као и ведро вече, обележили су ову Ноћ истраживача.

Координатор РефоКус пројеката Ноћи истраживача у Србији је Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић" са партнерима: Природно математичким факултетом из Ниша, Центром за промоцију науке и Заводом за заштиту споменика културе из Крагујевца.

Ноћ истраживача финансирана је из програма „ХОРИЗОНТ 2020" који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска Кири.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво