Eмоционална интелигенција или образовање срца

Више од 20 година говори се о емоционалној интелигенцији. Овој теми посвећена је и емисија "Породични кругови" у којој је говорила психолог Јелена Пантић, чије најважније делове преносимо за портал РТС.

Различити аутори дају различите дефиниције емоционалне интелигенције. Једна од њих је да је то складно функционисање разума и осећања, које омогућава стварање способности, вештина и компетенција које особи дају способност да се рационално носи са захтевима и притисцима околине.

Емоционалну интелигенцију представља склоп више способности - способност саморазумевања, самоконтроле, самоувереност и способност емпатије. Она је различита, комплементарна способност у односу на рационалну интелигенцију.

Генерисање осећања која олакшавају

Које способности одликују емоционалну интелигенцију? То су: способност брзог запажања, процене и изражавање емоција, способност увиђања и генерисања осећања која олакшавају, способност разумевања емоција и знање о емоцијама; способност регулисања емоција у сврху промоције емоционалног и интелектуалног развоја.

Важно је рећи да емоционалана интелигенција јесте способност да се ефикасно одржава веза између емоција и мишљења и да се емоције употребе како би се олакшало расуђивање. Ова врста интелигенције се делом стиче генетичким наслеђем али значајним делом процесом учења.

Способности које чине емоционалну интелигенцију

Емоционално интелигентне особе имају следеће способности: способност запажања емоција у нечијем физичком стању, осећањима и мишљењу, запажање емоција код других особа, кроз понашање, звук и језик, способност разликовања тачног од неадекватног, односно искреног од лажног, способност именовања емоција, разумевања сложених многоструких осећања, као на пример истовремани осећај љубави и мржње.

Емоционална интелигенција може да се учи

Емоционална интелигенција није стање, није особина коју имате или немате, то је процес оријентисања у свету, унутрашњем и спољашњем, који захтева посвећеност, храброст, радозналост и истрајност.

Као и свака друга вештина емоционална интелигенција развија се кроз праксу и примену. О њој није довољно само читати, јер она подразумева трапавости и фрустрацију у почетку као и у сваком процесу учења.

Успех у овој "дисциплини" је квалитетнији живот и његово суштинско разумевање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи