Делићи који недостају

Пар делића фали у свакој причи о слагалицама. При сваком покушају улажења у траг људским изумима маргилналног значаја, као што су играчке, најчешће се долази на магловит терен.

Прича почиње у Лондону око 1760. године. Картограф и гравер Џон Спилсбери долази на идеју да направи мало другачију мапу света. Карту је залепио на дрвену плочу, а затим је тестерицом изрезао на делове (отуда енглески назив jigsaw puzzle), пратећи границе тадашњих држава. На двору тадашњег краља Енглеске Џорџа Трећег, била је, може се рећи, претеча Мери Попинс. Лејди Шаролта Финч имала је веома истанчан осећај за васпитање и образовање деце, те је Спилсберијев изум решила да примени у настави географије. Изрезана мапа се показала као изузетно наставно средство, а Спилсберију су почеле да стижу поруџбине за мапе појединих континената и држава.

Током 19. века, откривено је да мапе за слагање могу да се праве и од картона, међутим таква производња није омасовљена. Разлог томе био је економске природе - оне су и даље коришћене искључиво на дворовима и међу богатијим слојевима друштва, а произвођачи су страховали од тога да би картонске слагалице могле да одају утисак „јефтине робе", чиме би одбиле имућну клијентелу. Као и приступ образовању, наставна средства су и даље представљала статусни симбол.

Тек наступом Велике депресије, крајем тридесетих година 20. века у Америци, слагалице постају приступачне сиромашнијим слојевима. Велики број становника остаје без запослења и прихода, те потреба за јефтином разбибргом постаје велика. Слагалице почињу да се праве од картона, слике постају разноврсне, а цене веома повољне. Број делића постаје све већи, тако да ова играчка постаје погодна за одрасле - махом незапослене, којима овај вид забаве постаје много исплативији од седења у баровима и опијања. Порастом потражње, многобројни дућани, па чак и апотеке у своју понуду убацују и изнајмљивање слагалица по дану.

Данас слагалице представљају забаву и за децу и за одрасле. Међутим, појавиле су се и многе нове врсте слагалица. Тако имамо тродимензионалне слагалице, од којих је најзанимљивија врста сферична слагалица. Оне обично представљају Земљу или неко друго небеско тело, а једна таква је послужила и као лого Википедије. Идеја овог логоа јесте да енциклопедије знања треба да буду посматране као слагалица, које се никада до краја не могу сложити, јер знању увек може да се дода понеки делић. Ове године се појавила и најновија компјутерска верзија овакве слагалице. Слика је направљена панорамским снимком од 360 степени. Слагач се све време налази у средишту слике, а по завршетку слагања, свуда око себе може видети призор који је сложио. Још једна занимљива варијанта, посебно популарна у Јапану, јесте слагалица без слике, која се слаже само на основу уклопљивости ивица делова.

Слагалице нису само забава. Друштво за проуавање Алцхајмерове болести Канаде, након студија, завнично је објавило да је слагање слагалица једна од успешних превентива ове болести. Поред тога, утврђено је да ова активност има и бројне друге добробити по ментално здравље, а препоручује се и свима који имају проблем с одржавањем концентрације и стресом.

Највећа комерцијална слагалица има 32 256 делова, а димензије су јој 544х192cm. Ко је сложи, може видети 32 дела америчког уметника Кита Харинга. Ова бројка може изгледати мегаломански, али свакако не треба да обесхрабри просечног слагача. На крају крајева, оно чему свака слагалица треба да вас научи је да није важно колико делића има, важно је да не одустанете од слагања, макар слагали једну слагалицу цео живот.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара