Демијан Херст, уметник који провоцира

Изложба једног о најактуелнијих уметника данашњице, Демијана Херста у Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду у сарадњи са Бритиш Кансилом и Пол Столпер Галеријом из Лондона представља изизетан дијалог између уметности, исконских дурштвених и људских вредности и науке у коме се уметност истиче као примарни духовни квалитет.

Кроз концепт изложбе "Нова религија" Демијан Херст пажњу усмерава на релације између уметности, науке, религије и љубави, по њему четири важна инструмента који нам помажу да у мраку пронађемо свој пут. "Цела та идеја да наука заправо лечи, да некога може и да оживи. То је наука као нова религија." сматра Херст.

Поставка осмишљена као целина са 44 графике и 4 скулптуре свакако нас не оставља равнодушнима. Икона са крстом опточена пилулама у облику драгуља, срце обмотано бодљикавом жицом са утакнутим жилетима избодено иглама, лекови у облику пилула исклесани у мермеру, лобања са зубима који се сјаје сви ови елементи провоцирају на својеврсну капелу посвећену жељи да се смрт држи по контролом, жељи која у исти мах не може помоћи у суочавању са смрћу.

Демијан Херст наводи на размишљање када поставља веровање у научни рационализам насупрот субјективном веровању у религију и исцелитељску моћ Бога искупитеља. Овом једначином уобличава своје разочарање што се у уметност не верује на сличан начин на који се верује у Бога или науку. Без веровања у уметност, сматра Херст, распршује се било какав осећај смисла будући да је кроз инвентивност уметности и њене формалне структуре могуће препознати илузије живота. Он анализира однос уметности и кича, оригинала и постпродукције, канонизованих мотива и слободне уметничке интепретације,истовремено развијајући свој концепт кроз дијалог науке и религије.

Уз иронично поигравање, наука је представљена као нова религија. Медицински картон наизглед аранжиран као графикон постаје нов начин читања Библије. Разне приче о чудима и пророчанствима нису осликане само кроз особине медикамената него постају називи лекова од којих би требало да оздравимо. Тако прозак,темазепам или валијум, звуче готово као имена светаца.... Пилула постаје хостија, објашњава нам Херстову идеју галериста Пол Столпер.

"Са Демијаном Херстом сарађујем већ 15 година. Он је провокативан, својим делима привлачи најширу публику, а његов рад покреће на дебату и дијалог", наставља Столпер. "Мислим да Демијан заправо покушава да подстакне своју уметност кроз научни начин размишљања. Поставља питање о религији и науци кроз уметност јер он је уметник. Веома су битна открића која се дешавају у науци данас. Губе се границе између различитих области у науци али и уметности. Када је Херст стварао серију "Апостоли" читао је новина и схватио да 13 земаља на свету има нуклеарну моћ. Направио је ту визуелну везу, јер то за њега представља једну важну слику. Тако је настало поређење са Христом и апостолима."

"Лептир овде симболизује животну радост и крхкост, док лобања на експлицитан начин укзује на пролазност живота, осмехује се зубима који се сјаје. Лептир овде представља душу која се пење на небо. Уметник овде суптилно говори о животу и смрти. Познато је и да је лептир традиционални симбол у историји уметности. Лобања, са друге стране, подсећа на латинску изреку „мemento mori" или „сети се смрти". Дијамантска прашина на зубима лобање је ту да нам скрене пажљу на то да треба да поштујемо смрт, јер шта год да урадимо ипак ћемо тако завршити." закључује Столпер.

Директорка Музеја савремене уметности Војводине Сања Којић Младенов истакла је да је презентација радова Демијана Херста сјајна прилика за достизање високих музеолошких стандарда, усавршавање знања и развој активне међународне сарадње на пољу уметности.

Изложба „Нова религија" траје до 14. октобра у Новом Саду.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи