Хибридни аутомобили на Органик лајв фестивалу

На Органик лајв фестивалу који се 4. и 5. септембра одржава у Београду, своје место су нашли и хибридни аутомобили. У свету су познати скоро две деценије. Некада технолошко чудо, све више постају део свакодневног живота. Потреба да се смањи емисија штетних гасова који изазивају ефекат стаклене баште довела је ове аутомобиле на листу приоритета у борби против климатских промена.

Хибридни аутомобили на Органик лајв фестивалу Хибридни аутомобили на Органик лајв фестивалу

Хибридни аутомобил је возило које има комбиновани мотор, електро мотор и бензински мотор који се у току вожње комбинују у складу са потребама. Кад стиснете гас, аутомобил користи и бензински и електрични мотор.

„Код нас је до сада купљено мало оваквих возила. Иначе само Тојота је од 1997. године направила 9 милиона оваквих аутомобила и тренд расте, како у Европи, тако и код нас. Овакве еколошке технологије су исплативе од самог почетка. Када знате да овакво возило троши између 3 и 5 литара горива, немерљиво је нижи ниво загађења угљен диксидом и то је оно што је одлучујуће када људи купују овакав ауто. Практично нечујан рад мотора, ниска потрошња, безбедна возила која су и еколошки исплатива и прихватљива", каже Дејан Броз из Тојота Србије.

Најаве да ће до 2020. године велики произвођачи престати са производњом дизел мотора и прећи на хибридну технологију само за себе говори каква нас будућност чека.

„Органик лајв фестивал нам говори да наши људи нису довољно упућени у целу проблематику и да су прва питања била како се пуни, где се пуни, колико се пуни, што значи да га мешају са електро аутомобилима. Овај ауто се не пуни, електрична компонента се пуни током кочења, током вожње, дакле није потребна допуна", каже Дејан Броз.

Држава за сада даје субвенције од пар хиљада евра на цену аутомобила, али још није препознала могућност субвенционисања када се возило региструје. Још увек сабира коњске снаге и бензинског и електро мотора што повећава цену регистрације.

У другим земљама стимулација је много већа па је због тога већи број људи заинтересован за куповину оваквог аутомобила. У Немачкој се чак најављује да еуро 6 бензински и дизел мотори неће моћи да уђу у град, па се планира да следеће године у тој земљи буде купљено до милион хибридних аутомобила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи