Стање планете Земље: океани

Године 2015, у извештају Светског фонда за заштиту природе "Жива планета" изнет је податак о шокантном паду живог света у мору. Популација маринских кичмењака се смањила за половину од 1970. године, а број јединки неких врста важних за локалне економије се смањио чак и више. Извештај је подигао свест о потреби заштите океана.

Према извештају WWF-a, Светског фонда за заштиту природе "Оживимо економију океана", ако би се океани третирали као економија неке земље, то би била седма највећа економија на свету са годишњим приходом од 2,5 билиона (2,5 хиљада милијарди) долара. Али, извештај даље каже, та вредност ће се смањити ако се ерозија и уништавање тог богатства не заустави.

Заштита само 30% мора и обала могла би да створи између 490 и 920 милијарди долара и омогући отварање 150 до 180  хиљада нових радних места до 2050. године. Глобално, заштићена морска подручја данас покривају само 4% површине океана, али та бројка расте.

Година 2015. је донела значајан напредак пошто су Мадагаскар, Малезија, Нови Зеланд, Чиле, Сједињене Државе и острво Кирибати у Тихом океану, објавиле да су заштитиле нове површине океана које потпадају под њихову јурисдикцију.

Кампања за заштиту мора коју спроводе многе организације и владе има за циљ да да подстицај заштити наших океана тако што жели да покаже како инвестирање у овакву заштиту доноси велику добит како људима, тако и економији и природи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво