Ресавска пећина - Ресавска лепотица

Богатство и разнобојност пећинског накита заслужни су што Ресавску пећину зову "Ресавска лепотица". Пећина смештена у кречњачком брду Бабина Глава, jедна је од највећих и најлепших у Србији, а туристима, међу којима је у бројним турама доста гостију из иностранства, на располагању је обилазак стазом дугом 800 метара.

Бисер природе, Ресавска пећина, смештена је на 20 км од Деспотовца, у кречњачком брду Бабина Глава. Једна од највећих и најлепших пећина Србије дуга је 4,5 км.

Пећина је истражена до 2 850 метара, а туристима, међу којима је у бројним турама доста гостију из иностранства, на располагању је обилазак стазом дугом 800 метара.

Богатство и разнобојност пећинског накита заслужни су што Ресавску пећину зову "Ресавска лепотица".

Процењује се да је накит у пећини стар 45 милиона година а сама пећина око 80 милиона година.

Унутрашњост пећине богата је бројним и разноврсним дворанама, каналима, галеријама, стубовима, сталактитима, сталагмитима, драперијама и окамењеним водопадима.

Температура у пећини је константна и износи 7 степени Целзијуса.

Пећина је званично отворена за посетиоце 22. априла 1972. године.

Величанствене дворане

"Дворана сраслих стубова" или колонада позната је по жућкастим стубовима, а Дворана кошница има таваницу прекривену сталактитима који се још увек формирају.

Врло је мала а такво име је добила због три сталагмита који подсећају на старе кошнице које су биле прављене од прућа и блата. У дворани се налази доста сталгмита и сталактита од кречњака беле и жуте боје. 

Дворана "Предворје историје" носи такво име пошто су у њој пронађена камена секира и врхови копља, лобања поларне лисице и огњиште праисторијског човека.

Краћим тунелима, који су накнадно пробијени, долази се до Стазе окамењених водопада, веома акустичне дворане са фигурама које подсећају на старца и старицу.

У Кристалној дворани налази се накит од белог, жутог и црвеног кристала. Ту су и два сталактита, названа "Обешено јагње" и „Стопало слона", као и удубљење у зиду пећине, затворено сраслим сталагмитима и сталагмитима у облику решетке, названо „Централни затвор" или „Кавез". Дворана је дуга 250 метара и висока 8 метара.

"Концертна дворана", позната је и као„Централна дворана" и "Дворана кипова" јер по броју и лепоти украса надмашује све дворне у пећини. У дворани се налази сталагмит висок 12 метара назван „Кип мајке са дететом" који је симбол Ресавске пећине.

Сталагмит је од црвеног док су лица мајке са дететом од белог кристала. У средини дворене налази се држећи стуб Ресавске пећине, стуб на који се цела пећина ослања. Дворана је дугачка 60 метара, широка 40 метара и висока 28 метара.

Бобанова дворана названа јепо најмладјем спелеологу које први у њу закорачио. У њој се налази зид назван „Ћеле кула" на коме је природа уклесала украсе у облику људских лобања и неколико сталагмита названих „породица Тарана".

Најинтересантији је „Сузанин стуб" од арогонита који за сваких 1 000 година израсте један кубни центиметар. Дворана је дуга 40 метара, широка 20 метара и висока 30 метара.

Ресавска пећина има статус заштићеног споменика природе, укључујући и непосредну околину површине 11 хектара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво