Како колибри лети и уназад?

Осим што се, у односу на друге птице, колибрији разликују по томе што могу да лете и уназад, специфични су и по свом лету у страну. Посебна грађа, добар распоред мишића и већи број ребара, омогућава им да буду врло спретни, а у исто време и грациозни.

Симпатични колибрији, за разлику од осталих птица, без проблема лете уназад! Међутим, колибри има још једну тајну вештину: може да лети и у страну!

За  изузетну покретљивост колибрија заслужна је јединствена грађа мишића, посебно у крилима.

Крила могу да покрећу не само горе-доле, већ и кружно, стварајући „осмице" у ваздуху. Смер осмица одређује и на коју страну ће се колибри усмерити у даљем лету. Лако контролишу тело и када се у ваздуху задржавају на једном месту, посебно током храњења.

Те спретне птице машу крилима брзином од петнаест до чак сто замаха у једној секунди, а притом увек остају грациозне у лету.

Најмања птица на планети 

Колибрији су углавном врло мале птице. Најмања врста у фамилији је и најмања птичја врста на свету ‒ „Мellisuga helenae" је, са кљуном и репним перајима, дугачка тек шест центиметара.

С друге стране, највећи колибри је „Patagona gigas", који достиже величину од око 25 центиметара.

Колибрији се истичу и по већем броју ребара ‒ док друге птице имају најчешће шест пари ребара, колибрији их имају чак осам.

Њихово срце броји од 400 до 500 откуцаја у минути, а за то време један колибри удахне чак 250 пута!

Фамилија колибрија броји више од 100 родова и око 350 врста. У природи насељавају Америку, у појасу од југа Аљаске па до Огњене земље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво