Европска еколошка ознака

Европска комисија усвојила је нову групу критеријума за европску еколошку ознаку (EU Ecolabel) која ће се употребљавати за компјутере, намештај и обућу.

Тај образац установљен је 1992. године на добровољној основи како би се привредници подстакли да развијају услуге и производе који нису толико штетни за животну средину.

Да би одређени производ добио европску еколошку дозволу, потребно је да повољно утиче на животну средину, да поседује одговарајућу безбедност, и да има задовољавајући социјални аспект производње. У Европској унији ту ознаку сада има више од 30.000 производа.

Да би добили ознаку, произвођачи компјутера мораће да током процеса креирања производа и производње узму у обзир енергетску ефикасност и могућност унапређивања и надоградње персоналних рачунара и таблета, саопштила је 17. августа Европска комисија.
Такође, произвођачи ће морати да воде рачуна и о томе колико лако ће производ моћи да се растави а сировине прикупе и рециклирају.
Произвођачи намештаја мораће убудуће да спроводе свеобухватнију процену дужине трајања производа, а посебну пажњу мораће да посвете потенцијално опасном материјалу и остацима који би могли да допринесу загађењу ваздуха у просторијама.
Нови захтеви постављени су и када је реч о условима рада и стандардима који ће морати да се поштују у постројењима за завршну фазу производње обуће.

Еколошки од сировине до одлагања


Европска еко-ознака помаже потрошачима да пронађу производе и услуге који не штете животној средини у различитим фазама (од нпр. вађења сировина, преко производње, употребе производа, до његовог одлагања).
Подржавањем одрживе производње и потрошње, еко-ознака ЕУ промовише прелазак Европе на циркуларну економију. „Захваљујући јасним еколошким критеријумима, потрошачи могу да изаберу производ у складу са својом савести, а да притом не морају да се задовоље производом слабијег квалитета", рекао је Кармену Вела, европски комесар за животну средину, поморска питања и рибарство.
Потрошачи могу да се ослоне на лого Европске уније (EU Ecolabel) пошто независни стручњаци проверавају сваки производ и услугу ‒ почев од сировина, преко паковања, до дистрибуције и одлагања, наводи се у саопштењу Европске комисије.
У утврђивању критеријума за ознаку учествују научници, организације цивилног друштва и заинтересоване странке.
Потрошачи могу да користе ECAT каталог производа и каталог услуга туристичког смештаја како би пронашли производе и услуге са еко-ознаком.
Критеријуми се ревидирају у просеку на сваке четири године како би се обухватиле технолошке иновације и друге новине.
Иако је та шема добровољна, на стотине компанија широм Европе придружило јој се због предности које пружа и у смислу конкурентности и заштите животне средине.

Више од 30.000 производа са еко-ознаком

Еко-ознака обухвата велики број производа, од великих производних група до туристичког смештаја.
Према подацима из марта ове године, ЕУ еко-ознака налази се на 36.403 производа и услуга, на основу 1.875 дозвола.
Највише дозвола за ЕУ еко-ознаку додељено је у Француској (26% или 486 дозвола), Италији (18% или 337) и Немачкој (12% или 231 производ).
Италија има највише производа и услуга са еко-ознаком, укупно 16.815, а далеко иза ње је Француска, са 3.745 производа и услуга.
У најбронију групу производа са еко-ознаком у ЕУ сврставају се подне облоге (12.117 производа), убруси и папирне марамице (6.964).
Највећи број дозвола издат је за услуге туристичког смештаја (654) и за вишенаменске детерџенте (276).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво