Више од двадесет балона из Европе на Првенству у Сенти

Човек данас управља најсавременијим летелицама, али путовање балоном и даље представља посебну авантуру. Иако шарене куполе не виђамо често на нашем небу, у септембру, на Отвореном државном првенству у балонарству у Сенти, окупиће се више од двадесет балонара из целе Европе

Давнашња човекова жеља да полети остварила се давно, управо помоћу балона. Први балони настали су још у првом веку нове ере, у Кини, а први лет у Европи остварен је 1783. године ‒ у Паризу. Иако се у прошлости балонарство користило највише у војне сврхе, у 19. веку почела су и спортска надметања балонара-ентузијаста, која трају до данас. У свету данас има готово 8000 балона, а бројним такмичењима прикључили су се и наши балонари.

Срђан Срдић, искусни пилот балона из Београда (БК„Дамбос"), организовао је Прво државно првенство Србије у балонарству, а био је и први учесник из Србије на Светском првенству у балонарству, 2010. године. Прошле године победио је на 12. државном првенству у Сенти, а ове године најављује још већи спектакл, са много више такмичара из целе Европе.

„Очекује се рекордан број балона на српском небу. Биће можда и 25 балона, што Србија никад није видела" ‒ истиче Срђан и додаје да догађај организује Општина Сента, која ове године обележава 800 година постојања.

Крајем маја балони су оплеменили још један Београдски манифест и манифестацију у Крушевцу, па су том приликом заинтересовани грађани и бројни љубитељи балонарства могли да осете како је то летети у балонској корпи. Ипак, интересовање је велико, па је тешко са једним балоном остварити жељу свих грађана. „Како Србија има само један балон, нашем позиву се одазову пријатељи из окружења, те на тај начин успевамо да организујемо такмичења и манифестације и у нашој земљи", објашњава Срђан.

У Сенти ћемо тек добити прави увид у неописиве лепоте и могућности балонарства. Они који се активно баве тим спортом уживаће у дружењу са колегама из читаве Европе, а ми, који остајемо на земљи, моћи ћемо да се дивимо готово нестварном призору неба ‒ окићеног мноштвом балона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се