Анимирани филм ‒ инспирација за новог робота

Нови робот, толико мали да може да стане на длан, можда ће постати омиљена играчка. Космо је опремљен пријатном „личношћу“, а у компанији „Анки“ гаје наду да ће њихов изум изазвати симпатије и у филмској индустрији

Космо, мали робот који може да стане на длан, опремљен сензорима, моторима и видом који се може контролисати помоћу смартфона, најновији је производ фирме „Анки" из Сан Франциска, која прави играчке, сетове тркачких аутомобила.

Космо није први робот који се може контролисати помоћу смартфона. Доступни су слични производи уз које деца могу да науче да кодирају или се само играју ‒ као што је случај са популарним ББ-8 дроидом из „Ратова звезда".

Међутим, већина робота-играчака нема способност да током времена учи, каже Борис Софман, извршни директор компаније „Анки".

„Постоје, наравно, многи производи који ʼжелеʼ да буду љубимац или робот-играчка или робот-другар, али свима њима недостаје способност да заиста виде и разумеју своје окружење", каже Софман. Космову личност покреће вештачка интелигенција, помоћу које учи да препознаје позната лица и игра игре као што је Куик Теп, у којој изазива играча да сложи боје. Када изгуби, као право дете баца се по поду и баца коцкице, а ако победи, воли да се прави важан.

„Он машта о томе да постане Џедај, али још увек није спреман и тек треба да открије своје способности... а ту сте већ ви да му помогнете у томе", каже Софман.

Ако личи на карактере из Пиксарових цртаћа, то је зато што је Космо, који ће се појавити у октобру по цени од 179 долара, инспирисан ликовима које смо видели у филмовима као што је „Воли" („Wall-E"), и зато што га је дизајнирао бивши аниматор „Пиксара".

„Док смо гледали филмове које су правили „Пиксар", „Дрим воркс", и посматрали све те невероватне ликове, почели смо да размишљамо о томе шта би се догодило када би се такав један филмски протагониста појавио у стварном животу", каже Софман.

У „Анкију" предвиђају да ће Космо доживети филмску будућност, која може да укључи нове пријатеље роботе и епизоде које би се појављивале једном недељно.

„Тражимо права као студио за развијање интерактивних карактера и прича", каже Софман. Усред живе дебате у јавности која је забринута због опасности да апликације прикупљају податке и прослеђују их трећој страни, Софман каже да је Космо окренут искључиво ка смартфону одређеног корисника и да информације не одлазе ван робота.

„Нема личних података нити сличних информација које би се могле на било који начин ширити даље", каже Софман.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се