Абракадабра!

Када се данас каже „абракадабра”, најпре се помисли на мађионичаре, трикове и наивне опсенарске забавне садржаје. Међутим, изгледа да је у прошлости ова реч имала много већи значај, иако се не зна тачно из ког је језика потекла.

Реч „абракадабра" везује се за магију. Верује се да је први пут споменута у делу „Liber medicinalis" римског лекара и мудраца Квинта Серена Самоника, у 3. веку нове ере. Вероватно је да он није сам измислио реч, већ да је коришћена знатно раније и међу Римљанима и међу Грцима.

Овај римски лекар наводи да је реч „абракадабра" лек за непознате, смртоносне болести; треба је записати на комаду пергамента, умотати у комад ланеног платна и носити око врата као амајлију. При томе, реч треба исписивати у редовима, и то сваки пут са једним словом мање на крају, у облику обрнутог троугла, у коме се у последњем реду налази само слово „а".

Веровало се да та необична реч треба да заштити од злих духова који изазивају болести и да призове оне добре, који имају заштитничку улогу.

Постоји више теорија о настанку речи „абракадабра". Према једној, она долази из арамејског језика, од речи „авра кадавра" са значењем „стварам како говорим". Према другој, настала је од грчког „abraksas" ‒ како су припадници гностичке филозофије звали бога, а помоћу грчке нумерологије записивала се као 365, тј. по броју дана у години. Једна теорија објашњава да је „абракадабра" настало од сажимања речи за Оца, Сина и Светог духа, од „Ab, Ben, Ruach hakodesh".

Према неким сведочанствима, Римљани су носили амајлије попут оних из текста Серена Самоника, верујући да оне лече болести „извлачећи" их кроз понављање и скраћивање речи. У 17. веку, у „Мучном путовању капетана Едварда Фентона", Ема Тејлор записала је да је излечено две стотине људи тако што су им стављене „абракадабре" око врата, а век касније нешто слично помиње и Данијел Дефо у „Дневнику из године куге".

Иако се такав начин „лечења" изгубио у 19. веку, остајући у домену мађионичарских трикова, користиле су га поједине савремене езотеричне организације у својим ритуалима. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво