Облаци данас путују другачије него пре 30 година

По први пут детаљно је документована једна од најдубљих планетарних промена коју узрокује глобално загревање, а то је расподела облака широм планете.Облаци се данас понашају другачије него пре 30 година, тврде научници у студији објављеној у часопису Нејчер.

До "премештања облака" дошло је ширењем суптропских зона које се налазе између 20 и 30 степени географске ширине на обе хемисфере. Оне се померају све више према половима, а облаци уједно иду и све више у висину како се глобално загревање појачава.

"С порастом CO2 долази до хлађења стратосфере, а тропосфера се с друге стране загрева, што значи да облаци иду у висину више него раније", појаснио је Џоел Норис, климатолог са Универзитета Калифорнија у Сан Дијегу који је главни аутор ове студије.

Промене у "понашању облака" потврдиле су и упоредни сателитски снимци између 1983. и 2009. године.

Количина облака повећала се на северозападу Индијског океана, северозападу и југозападу Пацифика и северно од Екватора, изнад Тихог и Атлантског океана. С друге стране, облака је мање на средњим географским ширинама обе хемисфере, нарочито на северу Атлантика, изнад југоистока Индијског океана и дуж централног, тропског дела Јужног Пацифика.

Промене у облацима значајне су у контексту продирања сунчевог зрачења до Земље.

Померање путање облака према половима појачава глобално загревање због веће ширине и мање сунчеве светлости која долази до Земље - облаци рефлектују мање светла него што би то било у случају да су ближе тропским крајевима и Екватору, појашњава Норис. Исто тако, с обзиром да се већи број облака налази згуснут, на висинама, то значи да хватају више инфрацрвеног зрачења и топлоте.

"Сада имамо дебљи покривач који такође има дејство загревања", каже Норис.

И ова студија само потврђује колико је глобално загревање опасно. Ипак, сада се међу научницима развија расправа могу ли промене које се догађају с облацима још више да погоршају глобално загревање изнад досадашњих очекивања, пише Вошингтон Пост.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара