Као сјај дијаманата

Светлуцаво је углавном у моди, сезонама уназад. Требало је да прође време да бисмо блиставе кристале прихватили као део дневне одеће, а све то захваљујући компанији „Сваровски” која је кристалима дала дијамантски сјај.

Данас су кристални детаљи Сваровски незаобилазни у свету високе моде и око 150 врхунских моднодизајнерских имена света наручује их за своје колекције и модне додатке. Већина женске популације воли накит чувене компаније, али на самом почетку да кажемо ‒ ко је заправо Сваровски.

Данијел Сваровски рођен је давне 1862. године у северној Чешкој, а још као дете је радио у очевој радионици за резање кристалног стакла. У двадесет првој години, као посетилац Прве међународне електричне изложбе у Бечу, на којој су Едисон и Сименс излагали своја инжењерска дела, добио је идеју да патентира електричну машину за сечење и полирање кристала. Машину је патентирао 1892. године, да би 1895. године у тиролском градићу Ватенс покренуо производњу кристала који имитирају изглед дијаманата. Убрзо му се у послу придружују синови, па тај мали тим усавршава формулу и процес производње кристала ‒ који и данас представља велику тајну.

Чувене су речи Данијела Сваровског: „Снови су остварљиви ако је човек упоран, а постају царство када поред упорности има и добре техничке идеје и дар за комерцијално.''

Сарадња са модном индустријом датира од 1931. године, када су направљени први Сваровски украси који су се пришивали на одевне предмете. Тада је остварена и сарадња са чувеном Коко Шанел. Педесетих година породица Сваровски отворила је одељење за обраду драгуља, а касније је од кристала направљен лустер који се користио у филму компаније Ворнер Брос: „Фантом из опере" (2004). „Сваровски" је познат и по хаљини са десет хиљада кристала, у којој је Мерилин Монро 1962. године певала рођенданску песму председнику САД, Џону Кенедију.

Невероватан сјај и светлуцавост Сваровски кристала настају додавањем олова које повећава индекс преламања и даје изглед приближан дијаманту. Ту су и специјални премази који се наносе на површину кристала, а један од најпознатијих је „аурора бореалис", светлуцави премаз који је трансформисао искру резаног кристала, преламајући је у широк спектар дугиних боја.
Јединствени метод полирања кристала нико до сада није открио. Лого компаније Сваровски је лабуд, дизајниран и постављен приликом обележавања стогодишњице постојања компаније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара