Нојева барка

Прелепи мозаик стар 1500 година са сценом Нојеве барке и Црног мора откривен је у синагоги у Израелу, у малом месту Хуго, удаљеном око три миље од града Магдале. Мозаик припада времену Римског царства, али и добу када је хришћанство постало званична религија.

На мозаику су представљене разне животиње, укључујући леопарде, слонове, магарце, змије, лавове, камиле...

Др Џуди Магнес са Универзитета у Северној Каролини каже да је откривени мозаик изузетно значајан „зато што су такве врсте сцена и приказа врло ретке у древним синагогама".

Поред мозаика налазе се хебрејски натписи окружени људским фигурама и митолошким бићима. Према речима др Магнес, ово је до сада најзначајнија серија библијских сцена икада пронађена у једној синагоги из тог времена.

Делови мозаика откривени су први пут 2012. године и од тада се сваког лета настављају истраживања. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво