Биљкама против токсичних испарења

Истраживачи америчке агенције Наса утврдили су које биљке могу да помогну у прочишћавању ваздуха у свемирским објектима. Алоја, лозица и сансеверија истичу се као „зелени чистачи” који су врло погодни и за гајење у кућама и становима.

Стручњаци Америчке свемирске агенције проучавали су биљке које се обично узгајају у кућним условима, како би побољшали прочишћавање ваздуха у свемирским објектима. Тако је установљено које врсте биљака успешно филтрирају ваздух и ослобађају га од штетних једињења.

Наравно, исте врсте омогућавају да здравији ваздух удишемо и у својим домовима.

Алоја (Aloe vera)

Алоја је биљка која се лако узгаја и „воли" сунце. Из ваздуха уклања формалдехид и бензен, једињења која су често нуспроизвод неких боја, али и средстава за чишћење дома. Алоју треба држати у кухињи, уз прозор који је добро осунчан.

Поред тога што ефикасно прочишћава ваздух, алоја садржи лековит сок који помаже у лечењу посекотина и опекотина.

Људи је користе више од 6000 година. У старом Египту била је позната као „биљка бесмртности". Коришћена је као лаксатив, али и као мелем за ране и кожне болести.

Лозица ( Scindapsus aures )

Још једно природно а снажно средство за борбу против формалдехида јесте лозица ‒ врста која брзо расте из висећих корпи. Размислите о томе да лозицу гајите у гаражи, јер су издувни гасови аутомобила пуни управо формалдехида.

Не треба да вас брине то што је ваша гаража недовољно осветљена - лозица успева и у мраку, заправо, највише јој прија индиректна светлост. Ипак, будите опрезни, посебно када су у питању деца и кућни љубимци, јер поједине врсте лозице могу бити отровне!

Сансеверија ( Sansevieria trifasciata 'Laurentii')

Сансеверија или „свекрвин језик" врло успешно прочишћава ваздух од формалдехида који се налазе у испарењима козметичких производа и разних средстава које користимо у купатилу.

Поставите саксију са овом биљком у купатило ‒ без обзира на повећан ниво влаге или слабу осветљеност ‒ она ће напредовати и чистити ваздух.

За разлику од многих биљака, сансеверија ноћу апсорбује угљен-диоксид и отпушта кисеоник, па је корисно да се држи у спаваћој соби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво