Нису само модни детаљ

Вид данас можемо кориговати на толико различитих начина ‒ уз ласерске операције, контактна сочива, ту су и најсавременије наочаре атрактивних дезена

Нова студија, међутим, показује да више од 100 милиона људи (углавном у сиромашним крајевима света) нема могућност да добије било какву помоћ у лечењу вида. Зато је важно да будемо свесни свих предности које нам нуде оптички производи, али и да изаберемо оне праве, који ће заиста заштити наш вид.

Офталмолог прим. др Сима Маријановић саветује како да изаберемо адекватне наочаре ‒ посебно оне, које ће нас лети штитити од УВА зрачења.

Можемо само замислити како би наш живот изгледао без „наочара за даљину", сочива или наочара за сунце. Проблеми са видом директно се одражавају на квалитет живота, што показује и нова студија, објављена у часопису „Оптометри енд вижн сајенс".

Др Ковин Наидо, истраживач „Брајан Холден вижн" института (у Дурбану, у Јужноафричкој Републици), анализирао је податке 250 студија спроведених између 1990. и 2010. године и тако утврдио да 101 милион становника нема материјалних услова за наочаре, те се код свих њих, посебно код деце, много брже развијају кратковидост, далековидост и астигматизам. Старији нису способни да раде, док деца не могу да уче и иду у школу. Без вида нормалан живот стаје ‒ најмање седам милиона људи је слепо, јер немају услова за операцију катаракте.

Наравно, становништву у сиромашним афричким крајевима треба много више од наочара за корекцију вида и наочара за сунце, али када болест напредује до слепила, помоћ офталмолога више је него важна. Студија показује да би се глобални проблем ублажио једноставним решењем ‒ адекватним, бесплатним наочарима за угрожене.

Таква истраживања наводе да се запитамо ‒ колико чувамо свој вид. Поред редовних прегледа (једном годишње), важно је користити квалитетне оптичке производе, а очни лекари све више говоре о значају добрих наочара за сунце.

Како изабрати „праве" наочаре за сунце

Знамо да су наочаре лети атрактиван модни детаљ, али неопходно је бирати само оне које могу да заштите вид у периоду када је деловање светлосних зрака најопасније. Иако ни најквалитетније врсте пластика и стакала не могу да гарантују потпуну сигурност, наочаре за сунце јесу важан део заштите од УВА зрачења. Сваким даном технологија напредује, па самим тим и израда квалитетних пластика. Најсавременије вишеслојне поликарбонантне пластике могу да очувају здравље вида у високоиндексном периоду дана. Ипак, треба водити рачуна при куповини истих, и изабрати само сертификоване моделе.

„Бирајте само квалитетне пластике са сертификатима фирми које гарантују да су њихове наочаре атестиране. Човек који купује наочаре мора да размишља. Наочаре које су само пребојене не обезбеђују никакву врсту заштите, само умањују количину светлости која долази", указује прим. др Сима Марјановић, искусни београдски офталмолог. Како каже, најбоље је да пластика од које су наочаре израђене има полароидни слој, који филтрира количину светлости и пропушта само такозване вертикалне зраке. „Квалитетни материјали делују вишеструко: поред тога што штите од УВ зрака, смањују заблесак, чувају квалитет боја, обезбеђују квалитетну слику и смањују замор очију" ‒ закључује наш саговорник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи